Prima pagină » National » Raed Arafat, despre situația epidemiologică din România: „Suntem într-o creștere, într-un nou val”

Raed Arafat, despre situația epidemiologică din România: „Suntem într-o creștere, într-un nou val”

15 mart. 2021, 23:46,
Bianca Rebegea în National

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că pandemia ar putea pune presiune pe sistemul sanitar și, tocmai de aceea recomandă populației să respecte regulile impuse. În caz contrar, vor fi impuse măsuri mai severe.

Luni seara, 15 martie, la Digi 24, Raed Arafat a fost întrebat despre experința prin care a trecut Israelul, potrivit căreia răspândirea virusului poate fi încetinită mai devreme de vaccinarea a 70% din populație, iar după vaccinarea a 50% din populație au scăzut internările. Secretarul de stat a declarat că la 30-40% din populație vaccinată începe să scadă impactul:

„Sunt lucrurile logice pe care le așteptăm. Dacă vom continua vaccinarea, nevorbind de un tip de vaccin sau altul, poate că vom reuși până la toamnă să limităm răspândirea”.

De asemenea, Raed Arafat a vorbit despre situația epidemiologică din România din acest moment:

„Suntem într-o creștere, într-un nou val. Dezavantajul este că la terapie intensivă sunt 900 de bolnavi comparativ cu valul trecut, când erau vreo 500 în momentul în care a trebuit să creștem capacitatea”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit despre așteptările pe care le are:

„Ne așteptăm să existe o presiune. (…) Riscul este să avem impactul mai mare pe internări și pe terapie intensivă. Revin la necesitatea respectării regulilor și a înțelegerii situației. Unii nu înțeleg situația în care suntem. Să găsească Poliția 100 de persoane într-un apartament e mult. Apelăm la populație să înțeleagă: dacă nu vrem măsuri mai stricte, trebuie să respectăm regulile”.

Raed Arafat a fost întrebat despre zvonurile care spun că masca de protecție ar putea fi o opțiune în aer liber, iar acesta a răspuns:

„Masca nu era pentru frig. Prezența unei tulpini agresive justifică purtarea măștii în zone publice”.

Raed Arafat: „Nu s-a dorit să mergem prea jos, orice măsură poate fi adaptată”

Raed Arafat  a explicat și motivul pentru care s-a luat decizia restricționării circulației de la ora 22.00, în loc de 23.00, așa cum a fost până acum:

„Am analizat ce s-a întâmplat în alte țări, veți vedea pe partea de ore că au variat, unii la 21, Franța la 18, la noi era la 23.00 și acum a coborât ora. Aceasta duce și la limitarea unor activități, dacă la 22 trebuie să fii acasă trebuie să pleci la 21, poate că nu îți mai programezi întâlniri, vizite. Totuși, este un impact pe alte activități care sunt toate riscante.

Nu s-a dorit să mergem prea jos, orice măsură poate fi adaptată. Ce știm sigur este că nu dorim să se facă un lockdown total. În rest, măsurile se adaptează și zonal, și după incidența, și național dacă se agravează situația”, a declarat șeful DSU.

În plus, Raed Arafat a anunțat că se instalează noi unități mobile în București și se redeschide unitatea de la Lețcani din Iași, pentru a veni în sprijinul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV- și care se află în stare gravă.

„Există o scădere între noiembrie și acum (n.r. paturi ATI). Scăderea poate fi explicată prin faptul că spitalul din Lețcani din Iași a fost închis. Acum se lucrează pe redeschidere, ceea ce înseamnă o creștere a numărului de paturi ATI.

La București noi am adus prima unitate mobilă ATI la Sf. Ioan și se lucrează pe instalarea ei. Și mai aducem una la Victor Babeș. Vor fi trei, pe lângă cea de la Marius Nasta.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`