Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat, despre scurtarea programului cluburilor și teraselor din România
Raed Arafat, despre scurtarea programului cluburilor și teraselor din România

Raed Arafat, despre scurtarea programului cluburilor și teraselor din România

31 iul. 2020, 22:15,
Antonia Ceausu în Actualitate

Secretarul de stat în MAI și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat că în această seară a avut loc o întâlnire a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Acesta va supune la vot o propunere prin care să se limiteze programul teraselor și cluburilor din zonele afectate de coronavirus. Raed Arafat a menționat că programul în aceste zone roșii ar trebui scurtat până la 23. De asemenea, localurile din Centrul Vechi al Capitalei ar putea intra în această categorie.

„E vorba de terase, cluburi, baruri, locuri în care oamenii pot începe să danseze. Aici nu ne referim doar la litoral, ci la mai multe zone. Dacă vrem să luăm realitatea, creșterea numărului de cazuri la nivel național nu e doar din cauza litoralului. E clar că nici în alte zone nu se respectă și trebuie luate măsuri. De aici vin aceste măsuri, care nu sunt tocmai incomode, totuși ora 11 seară e una bună. Am văzut că unele județe deja au adoptat aceste măsuri”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem”

Raed Arafat a vorbit despre transportarea pacienților infectați cu noul coronavirus cu izoleta. Acesta a menționat că, odată cu înmulțirea numărului de cazuri, izoletele nu au mai fost utilizate în majoritatea situațiilor deoarece numărul acestora nu este suficient raportat la totalul de intervenții. Pentru fiecare oraș ar trebui achiziționate sute de izolete.

”La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți. Nu putem aștepta după izoletă. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține”, a declarat Raed Arafat.

Ce spune Raed Arafat despre revenirea la starea de urgenţă

Raed Arafat, spune că este posibilă revenirea la starea de urgenţă. Varianta pesimistă ar fi posibilă dacă vom avea creşteri constante de infectări cu coronavirus.

„Criteriul enunțat exemplificativ pentru reintrarea în Stare de Urgență (10.000 de cazuri în 5 zile) ar fi îndeplinit între 1 și 3 august.(…) Dacă în fiecare zi apar 1.000 de cazuri, practic, arată că 5% dintre ei în următoarele zile va intra în Terapie Intensivă. 20 – 30 la sută vor avea nevoie de asistenţă serioasă medicală, aproape de Terapie Intensivă şi atunci este clar că este nevoie să luăm măsuri”, a spus Raed Arafat.

Ce spune Raed Arafat despre revenirea la starea de urgenţă: Probleme la spitalele din Bucureşti

Medicul Raed Arafat susține că sunt probleme cu locurile în spitalele COVID-19 din București pentru simptomatici.

„Am fost sunaţi că nu mai sunt locuri să interneze simptomatici, deci nu vorbim de altceva. Azi noapte, am fost sunat de domnul profesor Cercel, de domnul secretar de stat Moldovan, care a fost şi el sunat că nu sunt locuri şi am fost sunat de Serviciul de Ambulanţă, că nu sunt locuri, că Ambulanţele nu pot descărca pacienţii, că nu sunt locuri pentru Covid, că nu poţi să îi duci oriunde. Şi atunci, după o discuţie cu domnul ministru Tătaru, cu primul ministru, cu ministrul Bode, decizia a fost «Hai să găsim încă două spitale»”, a menționat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *