Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat, despre redeschiderea școlilor: „Este posibil să apară o creştere a cazurilor COVID-19“

Raed Arafat, despre redeschiderea școlilor: „Este posibil să apară o creştere a cazurilor COVID-19“

08 feb. 2021, 13:47,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a vorbit despre redeschiderea școlilor și a susținut că nu este exclus să apară o creştere semnificativă a cazurilor COVID-19.

Șeful DSU atrage atenția medicilor și asistenților școlari din unităţile de învăţământ să monitorizeze starea de sănătate a copiilor.

„Este posibil să apară o creştere a cazurilor după redeschiderea şcolilor. Monitorizăm zilnic toate datele care vin să vedem dacă rata creşte, scade, să zicem indicatorii fideli care sunt terapie intensivă, internările, externările, toate acestea“, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Suntem la acest moment pe platou“

Secretarul de stat a menționat că situației pandemiei de COVID-19 este într-o situație de platou în România, însă n uexistă nicio garanție că situația nu se poate înrăutăți.

„Suntem la baza unei situaţii, la acest moment suntem deja pe platou, nu mai scade, deci suntem pe un platou acum şi la terapie intensivă – creşte, scade, dar suntem pe un platou general. La ATI suntem în fază în care este plus 10, mai scade un pic, mai creşte din nou, dar clar mai bine decât în noiembrie. Asta nu garantează că la orice moment să înceapă din nou”, a menționat Raed Arafat.

Medicii și astenții școlari au revenit în școli

Șeful DSU a mai spus că medicii şi asistenţii şcolari au revenit de luni, 8 februarie, în unitățile de învățământ.

„Vineri am anulat ordinul de detaşare la toţi. Se întorc la şcoli. Vineri am emis ordin de anulare. Direcţiiile de Sănătate Publică trebuie să găsească o altă soluţie, asta i-am rugat. E prin ordin dat de comandantul acţiunii detaşarea, având în vedere că se deschid şcolile noi nu puteam să mai ţinem personalul sanitar al şcolilor, asistenţi şi medici la DSP. Am dat ordinul de revenire, am anulat ordinul de detaşare, acum direcţiile de sănătate publică pot găsi rezidenţi, alte categorii de medici, de asistenţi şi atunci îi detaşăm. Dacă o şcoală intră în scenariul de online atunci Direcţia de Sănătate Publică poate să ceară pe durata respectivă redetaşarea personalului către ei”, a afirmat Raed Arafat.

Sorin Cîmpeanu: „Orice problemă identificată, va fi semnalată în timp real“

Ministrul Educației a mai adăugat că nu poate ști dacă vor deveni sau nu școlile noi focare de CVOID-19, dar a adat asigurări că se face tot posibilul pentru ca școlile să rămână deschise.

„În primul rând, nu am identificat probleme în școlile în care am fost până acum. Voi continua să merg în cursul acestei zile și în alte școli. Orice problemă identificată, va fi semnalată în timp real. Ne implicăm pentru soluționarea problemelor care ar putea să apară. Nu am un glob de cristal, iertați-mă. Dar, personal, am dreptul să am o convingere. Sunt convins că școlile, așa cum nu au devenit focare în alte state în care școlile au fost deschise, nu vor deveni focare nici în România”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației crede că problemele legate de distanțarea socială sunt întâlnite mai degrabă în mijloacele de transport în comun decât în clase.

„Distanțarea minimă recomandată este de minim un metru. Pentru a nu bloca întreg procesul am precizat în ordinul comun de ministru Educație – Sănătate că acolo unde nu este posibil se vor face eforturi pentru a se asigura distanța maxim posibilă. Aș vrea să vă spun că în școli nu s-au identificat focare, mai degrabă sunt probleme cu distanțarea fizică în mijloacele de transport în comun, spre exemplu, decât în școli”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *