Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat, despre posibilitatea ca România să primească un nou val de refugiați
Raed Arafat, despre posibilitatea ca România să primească un nou val de refugiați

Raed Arafat, despre posibilitatea ca România să primească un nou val de refugiați

06 apr. 2022, 18:45,
în Actualitate

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a vizitat, astăzi, 6 aprilie, tabăra de refugiați ucraineni din Huși, unde a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar adjunct pentru operațiuni al Agenției Organizației Națiuni Unite pentru Refugiați (UNHCR), Raouf Mazou.

Punctul de la Huşi este cel în care ajung refugiaţii care trec prin coridorul verde de la Palanca.

„Avem mai multe lucruri care s-au făcut în ultima perioadă, am crescut capacitatea noastră şi în continuare o creştem, inclusiv UNHCR a venit cu capacităţi de cazare suplimentare pe care le stochează în România şi la nevoie putem să le punem dacă este nevoie. Fiecare minister cu competenţe pe termen mediu şi lung pe domeniul refugiaţilor, deja au comisii coordonate de la nivelul Cancelariei premierului şi care rezolvă aspectele necesare pentru integrarea celor care rămân în România.

Din acest punct de vedere pot să spun că până acum România prin Guvern, autorităţi locale, societate civilă, cetăţeni, autorităţi centrale, toţi împreună au lucrat într-o singură direcţie, pentru a sprijini refugiaţii care intră în România”, a afirmat Raed Arafat.

România are capacitatea de a primi un val nou de refugiați

Arafat a transmis că în cazul în care situația din Ucraina se înrăutățește, România trebuie să continue să fie pregătită pentru a primi și controla fluxul de refugiați.

„Din momentul în care agresiunea continuă, iar oamenii nu sunt în siguranţă, oricând poate să apară un val nou şi valul respectiv să fie al unor oameni mai vulnerabili, mai nevoiaşi, care sunt dependenţi mai mult de ce trebuie să oferim noi, aşa că noi mergem pe scenariul cel mai grav.

Scenariul cel mai rău este că este posibil să apară un nou val şi să fie un val important şi pentru asta continuăm să fim pregătiţi”, a mai spus Raed Arafat.

Până în prezent, România a primit 600.000 de refugiați

Cele mai recente estimări ale ONU arată că peste 4 milioane de ucraineni au părăsit ţara, iar datele de la Poliţia de Frontieră spun că până în 30 martie au intrat în România 587.000 de ucraineni. Cu cei care au intrat până astăzi în ţară, cifra se apropie de 600.000.

Dintre aceștia, numai 4.322 de ucraineni au cerut azil în România de la debutul războiului din Ucraina încoace, arată Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *