Prima pagină » National » Raed Arafat, despre petrecerile de sărbători: „Nu există așa ceva!”

Raed Arafat, despre petrecerile de sărbători: „Nu există așa ceva!”

14 dec. 2020, 20:45,
Bianca Rebegea, în National

Luni, 14 noiembrie, Raed Arafat, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a fost în direct la Antena 3 și a vorbit despre procedeul prin care au ieșit din carantină mai multe localități din România.

„S-a văzut că 14 zile nu sunt suficiente (pentru o reducere a ratei de infectare care să facă posibilă ieşirea din carantină a unei localităţi, n.r.). Au fost necesare între 21 şi 29 de zile (…) Acest lucru nu putea avea loc decât cu sprijinul populaţiei. Vreau să mulţumesc celor care au participat cu noi în acest efort (…) Sibiu a intrat în carantină pe 16 noiembrie cu 13,43 la mie şi a ieşit în 13 decembrie, cu 4,86 la mie. La Zalău, s-a intrat cu 9,96 şi s-a ieşit cu 3,52. Similar, la Bistriţa, la Baia Mare”, a menţionat Raed Arafat.

El a adăugat o serie de recomandări, pentru a limita răspândirea noului coronavirus în perioada sărbătorilor de iarnă. Mai mult, acesta a avut și un mesaj pentru cei care vor să trăiască periculos și organizează „petreceri discrete” de Crăciun și de Revelion.

Raed Arafat: Nu există ‘petrecere discretă’ cu multe persoane, de Sărbători

Șeful DSU recomandă ca, de sărbători, să existe cât mai puțin contact, pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2. Sunt permise doar întâlnirile dintre persoanele apropiate. În caz contrar, dacă se vor organiza petreceri cu un număr mare de oameni, autoritățile se vor sesiza și vor acționa în consecință.

„Cât mai puțin contact, cât mai puţină mobilitate şi portul măştii (sunt recomandate în această perioadă) Am văzut invitaţii la petrecerii: ‘Veniţi că va fi petrecere discretă şi nu va vedea nimeni’. Nu există aşa ceva! În secunda în care aceste petreceri se organizează şi se află de ele, eu sunt convins că vor interveni şi vor lua măsurile cele mai serioase împotriva celor care le organizazază colegii mei de la ordine publică. E un risc major în aceste zile să organizăm petreceri şi dansuri în timpul sărbătorilor. Mai degrabă, să facem sărbători mai restrânse anul acesta şi să putem să ne bucurăm mai bine de ele anul viitor”, a spus Raed Arafat.

Câte persoane pot participa la petrecerile de Crăciun și Revelion

Raed Arafat a declarat că nu este vorba de un număr exact de persoane ce este impus, însă recomandarea sa este că întâlnirile să aibă loc doar între membrii apropiați din cadrul familiei.

”Nu este vorba de număr maxim, aici nu s-a pus număr maxim. Mai ales în casa omului nu poți să pui numărul maxim care este. Ce este recomandabil este că lumea să rămână în rândul familiei, imediat apropiate. Adică cei cu care oricum te întâlnești în fiecare zi, fără să porți mască, fără să te distanțezi. Adică cei apropiați, cu care stai cu ei. Asta e recomandarea, dacă vrem să evităm orice problemă. În rest, dacă vrei să vină și alți prieteni la tine trebuie să măcar să respecți regulile, în sensul în care să fie distanțare, să fie lumea distanțată, care e greu în casă, știm foarte bine”, a spus Arafat, într-un interviu pentru Știrile ProTV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *