Prima pagină » National » Raed Arafat, despre pacienții care refuză tratamentul cu oxigen: „Trebuie să avem mare grijă de unde ne luăm informația”

Raed Arafat, despre pacienții care refuză tratamentul cu oxigen: „Trebuie să avem mare grijă de unde ne luăm informația”

24 mart. 2021, 22:24,
Bianca Rebegea, în National

Recent, șeful UPU-SMURD Bihor a atras atenția că după mediatizarea cazului medicului Flavia Groşan, care a avertizat că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale, medicii nu reușesc să-i convingă pe pacienții COVID-19 că au nevoie de oxigen, chiar dacă abia respiră.

În acest context, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a avertizat oamenii să aibă grijă de unde se informează, fiindcă viața lor este în pericol.

„Astăzi am văzut colegi de la Oradea care au spus au avut unii pacienți care au spus nu vor să se trateze cu oxigen. Deci aceste situaţii pun viaţa oamenilor în pericol. Trebuie să avem mare grijă de unde ne luăm informația. Dacă simţim că ceva nu e în ordine, avem greutate în respiraţie, sunt probleme, tuse, trebuie consultat medicul imediat. Cei care măsoară oxigenarea şi au pulsoximetre, în momentul în care văd că pulsoximetria scade şi ajunge la 93, 92, să se consulte cu medicul, să nu stea acasă până ajunge la 80, să nu stea acasă până ajunge la 70, pentru că atunci ajung prea târziu la spital şi ajung imediat într-o stare gravă care necesită internare direct în terapie intensivă sau pe secţiile care au oxigen ca să fie trataţi acolo şi pierd o fereastră importantă unde pot să primească tratamente şi medicamente la momentul potrivit”

Medicul Flavia Groșan nu a instigat pacienții să refuze tratamentul cu oxigen

Flavia Groșan a avertizat că supradozajul de oxigen, care se administrează în aceste momente în spitale, poate provoca edem pulmonar. Cu toate acestea, ea a precizat că în saturațiile de oxigen de peste 80% merge cu doze foarte mici de oxigen, 2-3 litri pe minut și timp scurt pe zi, 4-5 ore, dar nu a instigat pacienții să refuze tratamentul cu oxigen.

„În saturațiile de oxigen de peste 80% eu mă duc cu doze foarte mici de oxigen, 2-3 litri pe minut și timp scurt pe zi, 4-5 ore. Oxigenul în exces inhibă creierul, pentru că normal creierul controlează organismul, nu un aparat. Eu aici nu am fost de acord cu ei deloc, cu dozele foarte mari de oxigen pe care le administrează, cu 20 de litri îi bagă în acidoză, în edem cerebral. Pentru că ei nu sesizează că oxigenul ține saturația, dar crește în același timp dioxidul de carbon în creier și fac edem cerebral și mor. Eu mă duc pe medicație ca să controlez saturația din oxigen.”, a declarat Flavia Groșan.

Flavia Groșan: „Oxigen foarte puțin și apoi la plimbare”

Flavia Groșan a precizat că ea recomandă plimbarea de la masă la pat, de la masă la geam, de la masă la bucătărie, în loc să administreze pacienților oxigen.

Oxigen foarte puțin și apoi la plimbare. Heparina mea este plimbarea, obligatoriu, un minut pe oră te plimbi, masă-pat, masă-geam, masă-bucătărie. Eu nu dau heparină pentru că mi-e frică să nu facă hemoragie alveolară, pentru că pacienții intră pe picioarele lor și se degradează extraordinar de repede, în 3-4 zile ei sunt în ATI. Dacă eu mă sperii la 80% saturație atunci mă las de meserie, iar ei sub 90 îi bagă în spital. Am avut un pacient de 50 de ani cu 65% saturație.

Medicul de familie a trimis salvarea după el, dar omul a spus că preferă să moară acasă decât să se ducă în spital și a apelat la mine. Am reușit să îl vindec fără spitalizare și doar cu o doză mică de oxigen. M-am dus pe medicație calm, frumos până când l-am vindecat. Dacă se ducea în spital îl intubau pe loc”, ne-a declarat medicul pneumolog-bronholog Flavia Groșan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *