Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a afirmat că situația pacienților asimptomatici infectați cu coronavirus este problematică. Acesta a prezentat trei cazuri din Capitală a unor persoane ușor asimptomatice care au refuzat inițial internarea iar starea lor s-a degradat rapid.
„Problema – şi deja vedem efectele ei – este definiţia clară din înţelesul medicului sau a pacientului a bolnavului asimptomatic sau uşor simptomatic, pentru că într-adevăr vin acum pacienţi şi refuză internarea, fiind uşor simptomatici, neluând în considerare sfatul medicului că ei au şi alte probleme şi pot să se agraveze şi au fost aduse astăzi la cunoştinţa mea trei cazuri de la colegii de la UPU-SMURD Bucureşti.
Ultimul caz este acum câteva zeci de minute la care au intervenit. (…) COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore la data de 6, acum este cu oxigenare 70%, (…) cu Glasgow scor 8, adică comatos şi s-a trimis în Terapie intensivă ca să poată să-l asiste şi să vadă dacă poate să-l scoată sau nu. Pe altul, acum o zi sau două, tot acelaşi serviciu l-a găsit acasă în scop cardiac şi echipele se expun resuscitând aceşti pacienţi care refuză internarea cu simptome uşoare şi merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizaţi adecvat, nu spun medicilor care este starea lor şi că starea lor se agravează, se ţin până în ultimul moment şi familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat”, a afirmat Raed Arafat.
Raed Arafat: „Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac”
De asemenea acesta a vorbit despre un studiu realizat de oamenii de știință din cadrul Universității Yale care a demonstrat că peste 50% dintre infectările cu coronavirus sunt cauzate de coronavirus. Raed Arafat a menționat că, în alte state din lume care s-au confruntat cu pandemia de COVID-19, în cazul persoanelor infectate care sunt asimptomatice s-au folosit spaţii alternative, lăsarea acestora la domiciliu şi internarea, în prima fază.
„Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac şi asta înseamnă că noi ne-am riscat viaţa mult mai mult, pentru că până intervine serviciul de urgenţă, până îl resuscitează, până îl duce la spital… dacă era în spital îl depistau mult mai repede şi îi salvau viaţa. Asta este informaţia care trebuie să ajungă la populaţie. Să nu inducem în eroare populaţia că noi îi închidem în puşcărie că sunt cu simptome uşoare fără să-i zicem «atenţie, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două-trei zile nu veţi fi în stop cardiac»”, a spus Raed Arafat.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: „Nu suntem în prag de colaps”
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a oferit o declaraţie de presa luni, 13 iulie 2020, la Galați. Acesta a precizat faptul că numărul de noi infectări din ultimele 24 de ore este în scădere, dar că cel mai probabil marți, 14 iulie 2020, se va înregistra o creștere pentru că în weekend nu s-au făcut testele la capacitate maximă.
Ministrul Nelu Tătaru, despre numărul de cazuri de Covid-19
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a ţinut să precizeze că abia mâine vom avea un rezultat real. Deşi numărul a fost în creştere, nu ne aflam în colaps medical.
În ceea ce priveşte numărul persoanelor aflate la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, numărul acestora nu a depăşit cifra de 250.
„Rămânem la 1,1 (n.r., rata de persoane infectate de o singură persoană) o , depinde de valorile pe care le vom avea în zilele următoare. Astăzi vom avea un număr mai mic de cazuri fiindcă au fost mai puține recoltări și testări. Mâine fiind marți, vom avea recoltările și testările de astăzi și vom avea un impact mai real”, a spus Nelu Tătaru, întrebat despre situația epidemiologică a României.
„Nu suntem într-un colaps medical, avem 243 de persoane în ATI, adresabilitatea la UPU este încă acceptabilă. Îi avem pe cei care sunt în acest moment asimptomatici sau simptome ușoare, mulți dintre ei au solicitat externarea. Sunt locuri în spitale”, a asigurat Tătaru.
Raed Arafat a spus săptămâna trecută că „pragul de alarmă” în epidemia de coronavirus este atingerea unui număr de 400-500 de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă.