Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat, despre motivul pentru care nu se ridică starea de alertă în România: ”Populația va afla mai multe!”
Raed Arafat, despre motivul pentru care nu se ridică starea de alertă în România: ”Populația va afla mai multe!”

Raed Arafat, despre motivul pentru care nu se ridică starea de alertă în România: ”Populația va afla mai multe!”

12 mai 2021, 15:48,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a motivat astăzi, 12 mai 2021, faptul că, în momentul de față, nu se poate ridica starea de alertă în România, fiindcă autoritățile nu ar mai avea cadru legal pentru a aplica diferite măsuri menite să combată răspândirea virusului.

”Starea de alertă nu s-a ridicat, pentru ca noi să aplicăm măsurile și incidențele, în situația în care încă nu putem să spunem că situația este sub control… „ridicăm starea de alertă și tot”… Noi acum aplicăm niște măsuri într-o stare de alertă, nu suntem într-o stare de normalitate. În secunda ridicării stării de alertă înseamnă că suntem într-o stare de normalitate. În starea de normalitate nu mai poți aplica anumite măsuri pe care le aplici sub starea de alertă, sau starea de urgență.

Noi, sub starea de urgență am aplicat unele măsuri mai dure, a fost aproape un lockdown atunci, în perioada respectivă, dar care a durat puțin. După care în starea de alertă am aplicat măsuri care limitează anumite activități, anumite drepturi, permise prin legea 55, dar care se iau totuși în timpul unei stări de anomalie, deci nu este o stare de normalitate”, a transmis Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Raed Arafat: „Cetățenii vor afla mai mult pe baza discuțiilor de la comitetul interministerial”

În momentul în care starea de alerta va dispărea, asta nu înseamnă că totul va reveni la normalitate imediat după, spune medicul Raed Arafat. Acesta a mai spus că cetățenii vor afla mult mai multe lucruri după ce se va discuta în comitetul interministerial.

„Când spunem că starea de alertă nu mai este, înseamnă că am intrat în starea de normalitate, deci înseamnă că nu mai poți să iei măsuri de combatere. Și nu mai poți să iei anumite măsuri cum sunt incidențele astea sub 1,5, peste 1,5 și așa mai departe. Dacă starea de alertă dispare, dispar mai multe aspecte, inclusiv carantina de noapte. Toate aceste aspecte sunt în discuție. O să vedem ce o să iasă în următoarele două săptămâni, maxim. Adică populația va afla mai mult pe baza discuțiilor de la comitetul interministerial care este la nivelul Guvernului, și bineînțeles de la discuțiile care vor fi și cu experții în domeniu”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Hotărârea privind prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia

HOTĂRÂRE nr. 26 din 10.05.2021 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în contextul pandemiei de COVID-19.

Art.1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.05.2021.

Art.2 – Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS- CoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 13.05.2021, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa nr.1.

Art.3 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 2.

Art.4 – Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, modificată prin Hotărârea nr. 23 din 22.04.2021, se modifică și se înlocuiește cu lista prevăzută în anexa nr. 2.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`