Prima pagină » National » Raed Arafat, despre întoarcerea medicilor în școli: „Vineri am anulat ordinul de detaşare la toţi”

Raed Arafat, despre întoarcerea medicilor în școli: „Vineri am anulat ordinul de detaşare la toţi”

07 feb. 2021, 22:20,
Bianca Rebegea în National

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat întoarcerea medicilor în școli. El a precizat că în data de 5 februarie a anulat ordinul de detaşare la Direcţiile de Sănătate Publică pentru medicii şi asistenţii şcolari. Astfel că, aceștia vor reveni de luni, 8 februarie, în unitățile de învățământ.

„Vineri am anulat ordinul de detaşare la toţi. Se întorc la şcoli. Vineri am emis ordin de anulare. Direcţiiile de Sănătate Publică trebuie să găsească o altă soluţie, asta i-am rugat. E prin ordin dat de comandantul acţiunii detaşarea, având în vedere că se deschid şcolile noi nu puteam să mai ţinem personalul sanitar al şcolilor, asistenţi şi medici la DSP. Am dat ordinul de revenire, am anulat ordinul de detaşare, acum direcţiile de sănătate publică pot găsi rezidenţi, alte categorii de medici, de asistenţi şi atunci îi detaşăm.

Dacă o şcoală intră în scenariul de online atunci Direcţia de Sănătate Publică poate să ceară pe durata respectivă redetaşarea personalului către ei”, a afirmat Raed Arafat, duminică seara la Antena 3.

Raed Arafat: „Monitorizăm zilnic toate datele care vin să vedem dacă creşte, scade”. Raed Arafat, despre întoarcerea medicilor în școli

Fiind întrebat despre posibilitatea creșterii numărului de cazuri de COVID-19 după deschiderea şcolilor, șeful DSU a afirmat că este posibil să se întâmple acest lucru. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă această creştere este controlabilă, pentru a nu îngreuna sistemul sanitar.

„Monitorizăm zilnic toate datele care vin să vedem dacă creşte, scade. Vedem să zicem indicatorii fideli care sunt terapie intensivă, internările, externările, toate acestea. Suntem la baza unei situaţii, la acest moment suntem deja pe platou, nu mai scade, deci suntem pe un platou acum şi la terapie intensivă – creşte, scade, dar suntem pe un platou general. La ATI suntem în fază în care este plus 10, mai scade un pic, mai creşte din nou, dar clar mai bine decât în noiembrie.

Asta nu garantează că la orice moment să înceapă din nou”, a declarat Raed Arafat duminică seara la Antena 3, potrivit news.ro.

Raed Arafat, despre obligativitatea prezentării unui test negativ la intrarea în România

Joi, la Antena 3, Raed Arafat a explicat de ce a fost introdusă obligația ca la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară, în contextul în care se cumulează acest lucru și cu intrarea în carantină a acestor persoane.

Raed Arafat a precizat că decizia a fost luată în baza recomandărilor INSP. Astfel că aceasta nu este o decizie politică și că motivul este „pentru împiedicarea intrării noii tulpini în țară”. ‘E normal ca din zonele galbene să fim mai protectivi”, a adăugat el.

De la această măsură sunt exceptate acele persoane care s-au vaccinat anti-COVID-19 și au trecut 10 zile de la rapel, dar și persoanele care au fost infectați cu noul coronavirus în ultimele 90 de zile.

De asemenea, copiii vor fi exceptaţi de la testare, dar mai multe detalii vor apărea în această seară după o nouă hotărâre a CNSU, e mai sus Arafat. Acesta a precizat că măsură nu o să intre în vigoare imediat. „Vom lăsa o perioadă destulă de timp”, a adăugat el.

E posibil ca unui român să îi fie refuzată urcarea în avion dacă nu are test COVID negativ, a mai adăugat Raed Arafat.

„Nu e o măsură pur românească, sunt şi alte state”, a indicat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`