Prima pagină » Coronavirus » Raed Arafat, despre administrarea unei doze anuale de vaccin împotriva COVID-19

Raed Arafat, despre administrarea unei doze anuale de vaccin împotriva COVID-19

20 ian. 2021, 13:00,
în Coronavirus

Raed Arafat a vorbit despre situaţia în care administrarea unei doze anuale de vaccin împotriva COVID-19 va fi necesară. Potrivit şefului DSU această variantă ”nu e pusă pe masă” şi că ”nu e după cheful nostru, hai să mai facem o doză”. Arafat a mai declarat faptul că fiecare persoană vaccinată cu prima doză are asigurat rapelul.

Momentan nu se pune problema vaccinări doar o singură dată pe an

Ce spune secretarul de stat în cadrul MAI despre vaccinarea anuală împotriva COVID-19

Şeful DSU este de părere că nu este nimeni în măsură să decidă că vaccinarea ar trebui făcută doar o singură dată pe an, ci doar oamenii de știință și Agenţia Europeană a Medicamentului. Acesta a mai precizat și că această idee de a avea o singură doză pe an încă nu e pusă pe masă.

”Dacă nu vine o indicaţie medicală cum că ar fi necesar încă un rapel, nu mă vaccinez încă o dată. Asta se decide pe linie ştiinţifică, se decide şi de către fabricant şi de Agenţia Europeană a Medicamentului. Aici nu e după cheful nostru, hai să mai facem o doză.

Nu se ştie, s-ar putea să fie mai mult (durata imunizării – n.r.). Ideea unei doze anuale încă nu e pusă pe masă. Cel puţin eu nu am citit astfel de studii. Dacă va apărea că încep să scadă anticorpii, nu mai reacţionează la stimuli sistemul imunitar, atunci oamenii de ştiinţă trebuie să spună ce e de făcut. La acest moment nu ştiu de astfel de discuţii”, a declarat Raed Arafat, marţi seară, la TVR1.

Pe 1 februarie Raed Arafat va primi a doua doză de vaccin

Raed Arafat a adăugat că de regulă rapelul se păstrează la congelator pentru fiecare persoană vaccinată cu prima doză şi a dat propriul exemplu, aformând că la data de 1 februarie urmează să primească cea de-a doua doză de vaccin.

”De regulă, se păstrează rapelul pentru fiecare doză care se administrează. Eu ştiu că se păstrează în congelator rapelul la Pfizer pentru a 21-a zi, la Modernă pentru a 28-a zi. În mod normal, orice persoană care e vaccinată trebuie să primească doza de rapel la momentul la care trebuie să îl primească. Eu m-am vaccinat acum o saptamnă, lunea trecută, şi în data de 1 februarie urmează să primesc rapelul, am deja data fixată, ştiu unde să mă duc. Pentru fiecare doză se păstrează o doză, adică se dă jumătatea dozelor la vaccinat şi jumătate rămâne la congelator. Dacă faci la 22 sau 23 de zile nu înseamnă că pierzi doza de rapel”, a mai declarat Arafat.

Raed Arafat a precizat că imunizarea este de 95 la sută după 7, respectiv 14 zile.

”Ca şi procent de asigurare a protecţiei, Pfizer are 95% şi Modernă are 94,1% protecţie, deşi diferenţa este nesimnificativă, iar ca durată de imunizare, nu ai cum să spui că acest vaccin asigură 3 ani, poţi spune că da, aşa ne aşteptăm. La Pfizer după 7 zile la Modernă la 14 zile, dacă cu greşesc, după rapel, sunt considerat că sunt imunizat şi că am protecţie 95%”, a mai declarat Arafat.

Raed Arafat, despre îmbulzeala de la vaccinare

Raed Arafat, șeful Departamentului de Situații de Urgență, a a vorbit, la B1Tv, despre îmbulzeala de la vaccinare.

„Este foarte bine că există dorință de vaccinare. Vaccinarea niciodată n-a însemnat că vom vaccina pe toți în prima zi. Este clar că acest lucru este imposibil. Faptul că există dorință de a se vaccina este un lucru pozitiv, pentru că, cum zicea premierul înainte, noi trebuie să atingem o cifră importantă de 10 milioane de persoane vaccinate ca să putem să revenim cât mai aproape de normalitate și să intrăm în normalitate în final, prin faptul că o mare parte din populație care e eligibilă pentru vaccinare să fie vaccinată.

Faptul că toată lumea vrea în prima zi este absolut clar că este imposibil, dar bineînțeles există centre, există capacitate în creștere, există bineînțeles, ca peste tot, anumite probleme, vin mai puțin doze într-un anumit moment pentru că fabrica anunță că vrea să își crească capacitatea de fabricație, dar între timp apar celelalte vaccinuri autorizate pe lângă cele două vaccinuri, Moderna și Pfizer”, a declarat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`