Prima pagină » National » Raed Arafat, declaraţie despre pandemie şi ce ne aşteaptă în primăvara 2021
Raed Arafat, declaraţie despre pandemie şi ce ne aşteaptă în primăvara 2021

Raed Arafat, declaraţie despre pandemie şi ce ne aşteaptă în primăvara 2021

21 oct. 2020, 16:57,
în National

Declaraţia lui Raed Arafat, de acum câteva zile, e îngrijorătoare. Conform afirmaţiilor secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne, se pare că nu avem siguranţa zilei de mâine. Nu ştim, cu alte cuvinte, ce ne aşteaptă dacă vom mai avea sau nu pandemie în primăvara 2021.

În acest moment se vorbeşte despre al doilea val de epidemie, iar prognoza nu e deloc favorabilă. Numărul de îmbolnăviri creşte de la o zi la alta.

„Virusul nu ştie legi, nu ştie nimic. Noi nu putem opri virusul”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Întrebat dacă la anul, mai exact în primăvară, vom putea răsufla uşuraţi, Arafat a afirmat:

„Nu pot să vă garantez nimic”.

Vineri, Raed Arafat a vorbit pe scurt şi despre al doilea val al pandemiei de coronavirus. Reporterii l-au întrebat cât de mult va dura.

„Cât de greu va fi valul doi depinde de noi. Dacă reuşim să stopăm creşterea, să începem o descreştere, care durează, e clar că putem ţine situaţia sub control. Dacă nu se respectă regulile, dacă sunt presiuni să nu se ia anumite măsuri, restricţii, dacă continuăm în această logică, s-ar putea ca lupta să fie mai grea şi mai lungă”, a spus secretarul de stat.

Vom mai avea pandemie în primăvara 2021 sau nu?

Mai mult, nu ştim ce va fi la iarnă, nici măcar la primăvară.

„Nu pot să vă garantez nimic pentru că nu ştiu cum va fi comportamentul. Noi nu am trecut printr-o iarnă serioasă cu virusul ăsta, am început prin martie”.

Situaţia este incertă nu doar în România, ci şi în alte ţări. Lucrurile se înrăutățesc şi în alte zone ale Europei. Cu alte cuvinte, dacă nu se respectă măsurile de prevenție, vom avea pandemie și în primăvara 2021.

„Toţi se confruntă cu rezistența împotriva purtării măştilor de protecţie, a respectării regulilor. Măsurile de prevenire sunt soluţia. Noi nu putem opri virusul. Virusul nu ştie legi, nu ştie nimic. E prezent. Ne protejăm, e bine, nu ne protejăm, îşi face treaba mai departe. Chiar şi unii care respectă regulile se infectează. Nu putem spune că dacă am purtat masca şi m-am dezinfectat pe mâini sunt scutit 100% de infecţie, dar reduc riscul la minim. Cu cât cresc mai mult cazurile în terapie intensivă, situaţia va fi mai grea, inslusiv să luăm nişte măsuri de limitare elective pe care şi alţii le-au luat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`