Prima pagină » National » Raed Arafat, avertisment privind persoanele care au nevoie de servicii medicale urgente: „Trebuie să găsim soluții pentru ei”

Raed Arafat, avertisment privind persoanele care au nevoie de servicii medicale urgente: „Trebuie să găsim soluții pentru ei”

09 dec. 2020, 18:15,
Bianca Rebegea, în National

Miercuri, 9 decembrie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a atenționat, în cadrul ședinței Comandamentului de iarnă care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne, că sunt necesare o serie de măsuri urgente, pentru protejarea persoanelor care au nevoie de dializă, dar și pentru femeile gravide, care sunt aproape de termen. Cererea șefului DSU apare pe fondul avertizărilor făcute de ANM, în ceea ce privește vremea rea din perioada imediat următoare.

„Față de alți ani, persoanele care sunt supuse dializei, situația lor e un pic mai dificilă acum. Pentru că, nici nu putem să îi ținem în spitale unde avem problema COVID, dar nici nu putem să îi trimitem înapoi și după trei zile să încercăm să îi scoatem dintr-o zona care se blochează. Deci trebuie să găsim soluții pentru ei.” a spus Raed Arafat miercuri.

Avertismentul meteo din perioada următoare cuprinde fenomene extreme și poate chiar să ne pună în situația în care să evacuăm persoane, sau să ajungem în zone care sunt blocate.

Raed Arafat a insistat să fie găsite soluții, care să ușureze accesul serviciilor medicale al persoanelor dependente de dializă și al gravidelor aflate aproape de termen – persoane care nu pot fi ținute sub supraveghere în spitale din cauza pandemiei cu coronavirus.

Șeful DSU  a solicitat „scoaterea lor din zone care pot să fie sub incidența unui cod care poate să ducă la blocarea accesului pentru persoanele respective”.

Avertismentul ANM: Ninsori abundente în 14 județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod galben de ninsori abundente, valabil în 14 județe din țară. Noua avertizare intră în vigoare de miercuri, ora 17.00, până vineri ora 15:00. Mai mult, meteorologii au transmis și o informare de ploi și vânt pentru sudul, estul și centrul țării.

În sudul, estul și centrul țării vom avea, temporar, precipitații moderate cantitativ și se vor acumula 15…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp. Ploile vor predomina, iar ninsorile vor începe, încă din seara zilei de miercuri, prelungind-se până în dimineața zilei de joi, 10 decembrie, în jumătatea de nord a Moldovei. Se va depune polen în estul țării și pe arii restrânse în restul teritoriului. Local, vântul se va intensifica, cu rafale în general de 45…55 km/h.

Raed Arafat avertizează că vor crește infectările cu noul coronavirus la început de an

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă atenționează că depinde de populaţie dacă numărul infectărilor se menţine scăzut sau nu. De asemenea, Raed Arafat spune că primele luni ale anului 2021 ar putea înregistra mult mai multe cazuri de coronavirus.

Guvernul va prelungi starea de alertă pe 14 decembrie, dar nu putem vorbi despre o carantină națională. Nu se are în plan impunerea unor noi restricții, ci vor fi în continuare obligatorii cele pe care le cunoaştem: purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor, distanţarea socială.

„E clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măştii şi anumite măsuri care sunt implementate acum, măsurile sanitare vor rămâne, dar din nou, noi avem dată de 14 (decembrie), momentul în care vom prelungi starea de alertă şi probabil că acest lucru se va întâmpla în dată de 14 pentru următoarea lună. Vom avea o analiză cu INSP-ul şi cu toată lumea asupra situaţiei epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creştem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat şi nu există intenţii de noi restricţii” , a declarat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *