Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat, atac la adresa politicienilor: „Efortul DSU este umbrit de acuzații false“ – LIVE VIDEO

Raed Arafat, atac la adresa politicienilor: „Efortul DSU este umbrit de acuzații false“ – LIVE VIDEO

18 feb. 2021, 12:44,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a lansat joi, 18 februarie, un atac la adresa politicienilor care au încercat să se folosească de starea de urgență reprezentată de pandemia de COVID-19. Raed Arafat a declarat, în cadrul ueni conferințe de presă, făcând referire la achiziţiile de materiale în timpul pandemiei, că situaţia de urgenţă a fost politizată. Ședul DSU consideră că efortul IGSU şi a altor instituţii a fost umbrit de acuzaţii false de cele mai multe ori.

„Dacă vorbim de criza prin care am trecut şi prin care trecem acum, este cea mai politizată situaţie de urgenţă prin care am trecut până acum, lăsând la o parte toate celelalte prin care am trecut. Este cea mai politizată şi cea mai controversată, în sensul în care foarte multe opinii, foarte multe păreri, şi este normal, având în vedere durata lungă de existenţă a ei. Dar a avut acest lucru şi impact, pentru că efortul făcut de instituţiile de achiziţii, de IGSU, întotdeauna a fost umbrit de acuzaţii, multe dintre ele false“, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Am explicat întotdeauna în mod corect modul de achiziţie“

Șeful DSU a precizat că, ori de câte ori, a fost întrebat despre achizițiile făcute a oferit informațiile cerute și că acuzațiile false aduse în spațiul public au umbrit activitatea colegilor săi.

„Am explicat întotdeauna în mod corect, dacă eram întrebat despre modul de achiziţie, modul de transfer, de ce am făcut transferul cu Ministerul Apărării, de ce nu am lăsat o firmă să aducă materiale când nu exista transport internaţional funcţional. Toate aceste discuţii au umbrit un pic această activitate extraordinară, pentru care trebuie să le mulţumim tuturor care s-au implicat în ea şi care au făcut posibil să se realizeze dotarea la timp a personalului nostru de intervenţie”, a spus Raed Arafat.

„Achiziționarea de materiale a ajutat foarte mult ca răspunsul să fie dat la nivel național“

Șeful DSU este de părere că România a acționat rapid în combaterea virusului Sars-Cov-2, iar prima întâlnire între medici și experți a avut loc în 23 ianuarie.

„Pe plan operațional provocarea cea mai mare a fost coronavirusul. Prima întâlnire a fost în 23 ianuarie, după ce a fost observată situația din Wuhan. După această întâlnire a fost analizat mai ales stocul de materiale. Au fost achiziționate materiale pentru Ebola, dar nu au fost folosite. Reacția din 4 februarie de a achiziționa materiale a ajutat foarte mult ca răspunsul să fie dat la nivel național. În 26 februarie a fost primul caz anunțat, iar ulterior în 16 martie Klaus Iohannis a decretat starea de urgență.

Relațiile între DSU și cele în subordine au suferit o schimbare. Dacă ne uităm la noua schemă putem vedea că au apărut compartimente sau birouri care vor ajuta sistemul. DSU a contribuit la realizarea unor acte normative, fiind corelate cu starea de urgență și cu starea de alertă, dar și legislația proprie. Cea mai importantă a fost ordonanța 68 și trecerea și aprobarea ei în noiembrie 2020”, a menționat Raed Arafat.

„Vaccinarea împotriva Covid-19 este și va fi voluntară“

Altfel, șeful DSU, Raed Arafat, a dat asigurări că vaccinarea împotriva COVID-19 este și va fi voluntară.

”Este o discuție lungă și este legitim ca Ministerul Sănătății să se gândească la politici de sănătate publică. Trebuie să clarificăm în mod clar: pentru Covid-19 nu este nimeni care să spună că vaccinarea va fi obligatorie. Vaccinarea împotriva Covid-19 este și va fi voluntară. Există campanii extrem de agresive împotriva vaccinării, iar aceste campanii nu fac altceva decât să îndepărteze momentul în care vom putea ridica toate restricțiile și vom putea reveni la normal”, a mai spus Raed Arafat.

 

 

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`