Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat: „Asimptomaticul este tendonul lui Ahile în lupta cu acest virus”
Raed Arafat:

Raed Arafat: „Asimptomaticul este tendonul lui Ahile în lupta cu acest virus”

02 aug. 2020, 23:15,
Antonia Ceausu în Actualitate

Secretarul de stat în MAI și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a vorbit despre situația actuală a pandemiei de coroanvirus. Acesta a afirmat că procentul din populație care nu respectă măsurile de prevenție, afectează restul populației. Raed Arafat a accentuat faptul că asimptomaticii deși au virusul și nu au simptome, transmit mai departe celorlalte persoane cu care intră în contact. Acesta a afirmat că „asimptomaticul este tendonul lui Ahile în lupta cu acest virus”.

”Dacă 70-80 la sută din populație respectă regulile și știu că trebuie să-i apere pe ceilalți și să se apere pe ei, dacă rămâne un procent care nu respectă și acest procent circulă, nu poartă mască, acest procent va afecta pe restul oamenilor (…). A fost o discuție care a indus foarte multă lume în eroare – discuția pe asimptomatic.

NU! Asimptomaticul are virusul și transmite și sunt multe studii la acest moment. Cel puțin câteva din ele le-am primit de la un coleg din Statele Unite, medic implicat direct în tratamentul pacienților cu COVID. Toate studiile avertizează asupra faptului că asimptomaticii transmit.

Unul din studii spune că asimptomaticul este tendonul lui Ahile în lupta cu acest virus”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat, despre scurtarea programului cluburilor și teraselor din România

Raed Arafat a anunțat că în această seară a avut loc o întâlnire a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Acesta va supune la vot o propunere prin care să se limiteze programul teraselor și cluburilor din zonele afectate de coronavirus. Raed Arafat a menționat că programul în aceste zone roșii ar trebui scurtat până la 23. De asemenea, localurile din Centrul Vechi al Capitalei ar putea intra în această categorie.

„E vorba de terase, cluburi, baruri, locuri în care oamenii pot începe să danseze. Aici nu ne referim doar la litoral, ci la mai multe zone. Dacă vrem să luăm realitatea, creșterea numărului de cazuri la nivel național nu e doar din cauza litoralului. E clar că nici în alte zone nu se respectă și trebuie luate măsuri. De aici vin aceste măsuri, care nu sunt tocmai incomode, totuși ora 11 seară e una bună. Am văzut că unele județe deja au adoptat aceste măsuri”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem”

Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit despre transportarea pacienților infectați cu noul coronavirus cu izoleta. Acesta a menționat că, odată cu înmulțirea numărului de cazuri, izoletele nu au mai fost utilizate în majoritatea situațiilor deoarece numărul acestora nu este suficient raportat la totalul de intervenții. Pentru fiecare oraș ar trebui achiziționate sute de izolete.

”La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți. Nu putem aștepta după izoletă. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține”, a declarat Raed Arafat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *