Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat spune că va fi eliminată lista țărilor cu risc epidemiologic. Care este singura regulă pentru a intra în România – LIVE VIDEO/DOCUMENT

Raed Arafat spune că va fi eliminată lista țărilor cu risc epidemiologic. Care este singura regulă pentru a intra în România – LIVE VIDEO/DOCUMENT

31 ian. 2022, 14:03,
BZI.ro, în Actualitate

Dr. Raed Arafat, șeful DSU, face în aceste momente declarații de presă cu privire la noile reguli ce se impun pentru intrarea în țară. Șeful DSU a precizat faptul că statul va elimina listele cu țările roșii, verzi sau portocalii. O să existe doar o singură regulă pentru toți cei care intră în România, indiferent din ce țară vin. Vorbim despre faptul că oamenii vor intra în carantină pentru o perioadă de 5 zile .

În urmă cu câteva zile, Asociația Turismului Român specifica faptul că sunt condiții discriminatorii de intrare în România, comparativ cu alte state.

Șeful DSU, Raed Arafat, despre eliminarea listei țărilor cu risc epidemiologic

În conferința de presă susținută acum, Raed Arafat menționează faptul că va exista o singură regulă de intrare în țară. Raed Arafat a explicat faptul că listele cu țările în funcție de culoare, în funcție de rata de incidență, vor fi eliminate:

„Noi v-am obişnuit ca în fiecare zi de joi, sau cel târziu de vineri, să avem lista țărilor actualizate, şi actualizarea regulilor de intrare în tară. De astăzi, nu vom mai reveni cu lista țărilor. Va fi o regulă generală care se va aplica la toţi, indiferent din ce tară vin. Regulile vor fi discutate cu specialiști. Astfel, prin măsurile adoptate și aprobate, se elimină terminologia statelor aflate la o anumită culoare. O să fie o regulă generală: Se instituie măsura de carantină de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România care nu pot atesta testarea negativă PCR, vaccinare și trecerea prin boală. Asta este regulă de acum înainte. Pentru cei care vin terestru, la intrarea în tară să fie 72 de ore dinainte să intre. Bineînţeles, rămân unele excepţii, pentru copiii mai mici de 12 ani, persoanele aflate în tranzit, lucrătorii tranfrontalieri.

Măsura de carantină pentru contacții direcți vine pentru 5 zile. Exceptați sunt cei care au avut boala și a trecut maxim 90 de zile de la ieșirea din izolare. Ceilalți, chiar dacă sunt vaccinați, vor intra în carantină pentru o perioadă de 5 zile. La acest moment, vorbim despre hotărârea CNSU care se aplică imediat ce este publicată. În acest moment puține țări sunt pe lista verde, o singură regulă poate fi aplicată mai ușor. Această regulă nu mai necesită o actualizare săptămânare. Este o regulă clară, vaccinat, trecut prin boală sau testat. Propunerea necarantinării persoanelor care au o perioadă de 90 de zile de la trecerea prin boală este o măsură pe care colegii au luat-o”, a declarat dr. Raed Arafat, șeful DSU.

În GALERIA FOTO PUTEȚI VEDEA DOCUMENTUL

Certificatul verde va expira de la 1 februarie 2022

Asta în condițiile în care de la 1 februarie 2022 certificatul verde pentru persoanele care s-au vaccinat înainte de 1 mai nu va mai fi funcțional la călătoriile în Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de ministrul Alexandru Rafila care a precizat faptul că acest lucru vine în contextul în care directiva Europeană (cea în care două doze de vaccin sunt valabile 9 luni de zile) trebuie transpusă în legislația din România:

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *