Prima pagină » National » Raed Arafat anunță noi măsuri de relaxare de la 1 iunie: „În orice birou cu cinci persoane, dacă sunt vaccinate, pot să lucreze fără mască”

Raed Arafat anunță noi măsuri de relaxare de la 1 iunie: „În orice birou cu cinci persoane, dacă sunt vaccinate, pot să lucreze fără mască”

27 mai 2021, 19:20,
Bianca Rebegea, în National

Joi, 27 mai, în cadrul unei conferințe de presă, secretarul de stat Raed Arafat a adus noi lămuriri despre măsurile de relaxare, care vor intra în vigoare de la 1 iunie.

Autoritățile au anunțat că se pot desfășura activitățile sportive, atât la interior, cât şi la exterior, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea spaţiului. Participarea peste această limită este permisă doar dacă toate persoanele sunt vaccinate, prezintă test negativ sau se vaccinează înainte de intrarea la eveniment. Astfel că, șeful departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că oricine poate merge să se vaccineze, fiindcă vaccin există, nefiind vorba de o „ problemă de discriminare”.

„Regulile de acum se aplică general la toate meciurile.

Dacă nu aveam suficient vaccin, atunci aveam o problemă. Vaccin este, totul există. Oricine poate merge să se vaccineze. Nu mai este problemă de discriminare, ci de măsură de sănătate publică.

În orice birou cu 5 persoane, dacă sunt vaccinate, pot să lucreze fără mască. Dar nu în spații comune.

La acest moment am pornit de la 0 și am ajuns la 5. Dacă e o singură persoană nevaccinată, toate persoanele trebuie să poarte mască. Până acum 5 minute, toți purtam mască peste tot. E o primă fază de relaxare. În spațiile închise mergem cu mai mare precauție”, a spus Raed Arafat.

Florin Cîțu: „Peste 1000 de persoane vaccinate la evenimente artistice”

În cadrul aceleiași conferințe de presă, premierul Florin Cîțu a precizat că, din data de 1 iunie, sunt permise peste 1000 de persoane vaccinate la evenimente artistice. În cazul nunților sau botezurilor, sunt permise 50 de persoane în spații închise, însă numărul va crește, dacă persoanele sunt vaccinate.

„Astăzi am aprobat (…) măsuri de relaxare în continuare, măsuri care vin în urma rezultatelor bune pe care le avem în lupta cu pandemia. În primul rând, am crescut numărul participanţilor la activităţile culturale, artistice, de divertisment desfăşurate în spaţii deschise de la 500 la 1.000. Pot participa doar persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală. Am creat cadrul legal pentru desfăşurarea activităţilor cultural-artistice în spaţii deschise cu participarea publicului peste 1.000 de persoane, doar care pentru cele sunt vaccinate. Nunți, botezuri – 50 în spații închise, 70 în spații deschise. Se permite participare mai mare pentru cei vaccinați.”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Florin Cîțu: „S-au redeschis piscinele interioare”

Florin Cîțu a adăugat că numărul persoanelor care pot participa la activităţi în sălile de sport sau fitness a fost crescut de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului. În plus, s-au redeschis piscinele interioare, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului.

Gradul de ocupare a meselor din restaurantele de interior a fost crescut de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, iar numărul clienţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi anti-COVID. De asemenea, a fost crescut și gradul de ocupare a spaţiilor de cazare de la 70% la 85% pentru unităţile de cazare de pe litoral.

A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la activităţi în sălile de sport sau fitness, de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului. Numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi. S-au redeschis piscinele interioare, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului. A fost crescut gradul de ocupare a meselor din restaurantele de interior de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, iar numărul clienţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi anti-COVID. A fost crescut gradul de ocupare a spaţiilor de cazare de la 70% la 85% pentru unităţile de cazare de pe litoral.”, a anunțat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *