Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat a vobit despre dezastrul din sistemul medical generat de migrarea medicilor români în Europa
Raed Arafat a vobit despre dezastrul din sistemul medical generat de migrarea medicilor români în Europa

Raed Arafat a vobit despre dezastrul din sistemul medical generat de migrarea medicilor români în Europa

08 apr. 2021, 13:59,
George Cristian în Actualitate

Raed Arafat, șeful DSU a vorbit în direct în cadrul unei emisiuni de la Prima TV despre dezastrul din sistemul medical românesc. Secretarul de stat în MAI a explicat că totul a început cu migrarea medicilor români în Europa în contextul în care, la acea vreme, s-a luat decizia de a le tăia salariile.

De altfel, Arafat precizează faptul că la acea dată s-a pierdut segmentul medicilor tineri care profesau până la acea dată în România.

Medicii români au plecat în Europa după ce li s-au tăiat salariile

Raed Arafat a explicat, în direct la un post de televiziune, faptul că degradarea sistemului medical din România a pornit în momentul în care medicilor români li s-au tăiat salariile. De altfel, odată cu tăierea salariilor, medicii au fost nevoiţi să caute alte arternative de câștig mai ales că mulţi dintre ei aveau rate bancare. Odată cu plecarea şi migrarea către vestul Europei, România a pierdut şi segmentul tânăr al lucrătorilor în sănătate. Ca o altă precizare, secretarul de stat în MAI este de părere că dacă se va mai întâmpla acest lucru atunci societatea românească va face obiectul unui alt episod al migrării medicilor şi personalului medical:

„Politica noastră faţă de personal a fost una care, din păcate…, a început un pic să se corecteze în ultimii trei ani prin a-i plăti mai bine, dar nu numai salariul e problema. Ca să păstrezi personalul trebuie să rezolvi încă câteva chestii în România pentru politica resurse umane în sănătate.

Lucrurile trebuie abordate un pic altfel şi cred că o să vedem astfel de abordări, plus că, să nu uităm, cea mai mare migraţie de personal sanitar a avut loc când s-a făcut greşeala de a tăia salariile la medici, care aveau credite, una-alta şi atunci am pierdut chiar segmentul tânăr de medici. Nu cred că o să se facă aşa ceva (tăieri de salarii – n.r.), eu, cel puţin, ştiu că lumea e conştientă de ce s-a întâmplat atunci şi nu cred că se repetă treaba asta vreodată. Dacă se repetă, clar că vom avea din nou o încurajare a migraţiei”, a afirmat Raed Arafat, miercuri seară, la Prima Tv.

Felul în care se ocupă postul de medic este unul deficitar

În continuarea interviului, medicul Raef Arafat a explicat că procedura de a intra în sistemul medical este deficitară, iar medicul trebuie examenat ca şi cum ar da un examen de specialitate. Din această perspectivă, Arafat consideră că ar trebui modelul altor ţări în care medicii susţin un interviu:

„Posturi sunt, nevoie este, clar că trebuie asigurată finanţarea şi trebuie schimbat mecanismul de intrare în sistem. Eu am comentat de o mie de ori mecanismul de intrare că este unul dintre cele mai anacronice mecanisme, deci noi la fiecare ocupare de post reexaminăm medicul de parcă dă examen de specialitate, când alte ţări fac un interviu. Dacă ai zece posturi şi-ţi vine un singur om, în altă ţară îl ia imediat, îl pune într-o perioadă probatorie. La noi aştepţi până se publică în Viaţa Medicală, în nu ştiu ce, durează trei luni, patru luni, uneori mai mult (…) astea toate ne-au întârziat. În mod normal, părerea mea, angajarea trebuie să fie mult mai flexibilă, nu trebuie să fie din nou examen de specialitate”, a adăugat Raed Arafat.

Sistemul medical în colaps în România

În ultimul an, România a avut pare de un picaj în ceea ce priveşte sistemul medical. Faptul că pandemia de COVID-19 a pus o presiune uriaşă pe medici şi sistem, acesta este la un pas de colaps  cauzat de numărul tot mai mare de pacienți care ajung internați. Medicii se plâng de faptul că oboseala îşi face tot mai mult simţită prezenţa după 1 an în care aceştia au lucrat la foc continuu. În ideea de susţinere a afirmaţiilor acestora vine şi un studiu făcut în Timişoara care susţine că medicii se confruntă într-o mare majoritate cu sindromul burnout. Oricum, un caz concret de impas și tragedie este reprezentat și de sinuciderea recentă a medicului din Timișoara.

Mărturie a acestui lucră stă şi faptul că în unele spitale din România s-au creat numeroase cozi ale ambulantelor care transportă pacienţi COVID-19. Un astfel de caz se întâmpla la Spitalul Municipal Timișoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`