Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat marţi că România trimite medicamente în Ucraina la cererea guvernului ucrainean şi se pregăteşte pentru a primi refugiaţi.
Decizia vine în contextul în care situația din Ucraina s-a agravat, după ce Vladimir Putin a recunoscut aseară independența regiunilor separatiste Donețk și Luganks.
„Ajutoarele pentru Ucraina se bazează pe o listă solicitată de Ucraina. Este o solicitare venită prin două mecanisme, mecanismul de protecție civilă europeană și mecanismul de răspuns la dezastre al NATO. Pe ambele mecanisme România a răspuns cu cantitățile cerute.
Ele includ în mod deosebit anumite medicamente, antibiotice și alte medicamente pe care le-au cerut, dezinfectanți. Este o listă de medicamente, dezinfectanți și materiale sanitare”, a spus Raed Arafat.
Pe lângă decizia de a trimite medicamente în Ucraina, România pregătește și tabere de refugiați
De asemenea, șeful DSU a transmis că în prezent se face o analiză și se stabilesc terenurile unde pot fi instalate tabere, fără ca acest lucru să însemne că acestea vor fi folosite.
„Este făcută analiza de către inspectoratele pentru situații de urgență împreună și cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Sunt stabilite terenuri unde pot fi instalate tabere, nu înseamnă că toate vor fi folosite. Noi sperăm să nu folosim niciunul dintre ele. Pe lângă ele sunt identificate și locuri de cazare altele decât în tabere de corturi”, a precizat Arafat.
România se pregătește să primească un număr mare de refugiați din Ucraina
În contextul agravării situației în Ucraina și întrebat la ce număr de refugiați se așteaptă România, Raed Arafat a declarat că România se pregătește pentru cifre mari.
„Este foarte greu de spus. Ne pregătim pentru cifre mari. Avem și cetățeni români în zona Ucrainei. E posibil să fie niciunul, câteva mii, câteva zeci de mii, depinde de amploarea și gravitatea situației în Ucraina. Noi ne pregătim ca să primim o cifră mai mare și sperăm să nu ajungem acolo. Planurile pe care le avem sunt adaptabile. La acest moment noi ne pregătim pentru mii de refugiați. Da, capacitățile pe care le-am calculat pot ajunge la 200-300 de mii”, a mai spus Arafat.
Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor Lugansk și Donețk
În urmă cu o seară, președintele rus, Vladimir Putin, a decis recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o „statalitate autentică”, ci a fost creată de Rusia bolşevică, iar acum se confruntă cu probleme politice sistemice.
Decizia controversată a liderului Kremlinului din această seară a provocat reacții puternice în întreaga lume. În acest sens, președintele României a afirmat, într-o postare în limba engleză pe Twitter, că semnarea de către liderul rus Vladimir Putin a decretelor privind recunoașterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional și că gestul Federației Ruse trebuie să primească cel mai dur răspuns din partea comunității internaționale.
„România condamnă ferm recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor Donețk și Lugansk. Este o violare evidentă a dreptului internațional, lucru care trebuie să atragă cel mai sever răspuns din partea comunității internaționale. România susține ferm suveranitatea și integritatea teritorială”, a scris Klaus Iohannis.
România se arată solidară și este gata să ajute pe cât posibil pentru conservarea suveranității și integrității teritoriale, motiv pentru care țara noastră a răspuns la cererea de a trimite medicamente în Ucraina și pentru a primi refugiați.