Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat a făcut declarații după incendiul de la Institutul „Matei Balș”: „Noi nu suntem Superman, asta trebuie să se înţeleagă”
Raed Arafat a făcut declarații după incendiul de la Institutul

Raed Arafat a făcut declarații după incendiul de la Institutul „Matei Balș”: „Noi nu suntem Superman, asta trebuie să se înţeleagă”

29 ian. 2021, 21:32,
Antonia Ceausu, în Actualitate

Raed Arafat, secretar de stat MAI și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut mai multe declarații după ce, în urma tragediei de la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș  i s-a cerut demisia. Acesta a afirmat că cetățenii se supără fără temei pe salvatorii care intervin în situațiile critice ca cel de astăzi. Raed Arafat a menționat că aceștia nu sunt vinovați de producerea evenimentelor acestea tragice și că fac tot ce le stă în putință pentru a salva cât mai multe persoane. Șeful DSU a accentuat ideea că angajații din acest departament nu sunt super eroi.

Raed Arafat a atras atenția asupra unei situații care se tot repetă după o tragedie. Acesta a menționat că după evenimentele tragice de acest tip există demisii în rândul celor care au intervenit. De aceea, numeroase persoane care nu au la activ experiențe reale vor acționa, având acest punct în minus. Șeful DSU a adăugat faptul că, în urma incendiilor de la Colectiv sau Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, salvatorii au căpătat o experiență considerabilă pentru intervenții.

„Daca altadata iti ia o ora sa le faci, acum iti ia poate un sfert de ora sa le faci”, a spus Raed Arafat.

Ce lecții a învățat Raed Arafat din evenimentele tragice care au avut loc în ultimii ani în România

Raed Arafat a vorbit despre lecțiile pe care le-a învățat în urma incendiilor produse la Colectiv, Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș etc.

„Multe. Una este că prevenirea este mama la tot, prevenirea poate să împiedice, reduce riscul de a apare o tragedie. Doi – ne bazăm pe omenii care se intruiesc, se pregătesc dar şi se călesc pe teren, care cumulează experienţă. Dacă îi tratăm pe unii ca miel de sacrificiu când unii strigă ‘Pleaca’, înseamnă că niciodată nu vom avea oameni cu experienţă. Nu vorbesc de mine, este o muncă de echipă şi depindem de ea, este o lecţie să ţinem la oameni foarte bine pregătiţi”.

De asemenea acestea a vorbit despre modul în care oamenii se raportează la salvatori. Raed Arafat a menționat că aceștia încearcă să facă tot ce este posibil pentru a salva oamenii și că nu ar trebui să există așteptări care să depășească limitele umane.

„E o logică introdusă de la Apuseni încoace, dar nu are logică, unii încearcă să asocieze orice tragedie cu salvatorii, că dacă unii au decedat salvatorii au fost de vină. Lumea trebuie să intelega că noi că servicii de urgenţă nu mergem la evenimente fericite. Noi nu suntem Superman, asta trebuie să se înţeleagă. Rolul nostru este să salvăm cât de mulţi putem”, a precizat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *