Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a vorbit, într-o intervenţie, despre felul în care vor funcţiona spitalele. Declaraţia vine în contextul în care autorităţile se pregătesc pentru valul al patrulea de COVID-19.
Șeful DSU a menţionat faptul că spitalele vor funcţiona sub formă mixtă, tratând pacienţii cu COVID-19 dar şi pe cei fără virusul din Wuhan.
Spitalele vor funcţiona, în valul patru al COVID-19, sub formă mixtă, declară Raed Arafat
Conform declaraţiilor făcute de Raed Arafat, autorităţile sunt pregătite pentru valul 4 de COVID-19 iar spitalele vor funcţiona atât pentru persoanele infectate cu COVID-19 cât şi pentru cele care nu sunt infectate. Arafat a dar asigurări că nu se vor închide spitalele, iar dacă va exista un număr mare de îmbolnăviri, unităţile medicale se vor adapta:
„Nimeni nu va închide spitalele, dar, dacă ai un număr mare de cazuri care au nevoie de oxigen, care au nevoie de îngrijiri medicale, normal că unele spitale vor fi adaptate pentru acest lucru, pentru că nici pe aceşti pacienţi nu poţi să-i laşi în stradă. Adică trebuie să lucrezi pe o perioadă limitată de timp – trei-patru săptămâni – cu presiunea care va fi, dacă va fi”, declară Raed Arafat.
Fiecare spital va avea o zonă COVID-19 şi o zonă non-COVID
Raed Arafat a menţionat faptul că la o creștere a numărului de infectări cu COVID-19, spitalele se vor adapta. De altfel, fiecare spital va avea un număr de paturi și paturi de Terapie Intensivă pentru cazurile de COVID-19:
„Dacă creşte numărul de cazuri, readaptăm spitalele sub formă mixtă, în primul rând, asta e discuţia. Adică fiecare spital să aibă o zonă, un număr de paturi, paturi de terapie intensivă pentru aceste cazuri şi, bineînţeles, s-a discutat de detaşare de personal, de suplimentarea locurilor, de unităţile mobile de terapie intensivă, de unitatea suplimentară care e la Elias, de toate astea s-a discutat săptămâna trecută ca să fie puse la punct din nou pentru a fi activate.
Nimeni nu va închide spitalele, dar, dacă ai un număr mare de cazuri care au nevoie de oxigen, care au nevoie de îngrijiri medicale, normal că unele spitale vor fi adaptate pentru acest lucru, pentru că nici pe aceşti pacienţi nu poţi să-i laşi în stradă. Adică trebuie să lucrezi pe o perioadă limitată de timp – trei-patru săptămâni – cu presiunea care va fi, dacă va fi”, a afirmat Raed Arafat, duminică seară, la Digi 24, potrivit news.ro.
Ce se întâmplă cu Spitalul Mobil de la Lețcani
Recent, prezent la o conferință la Iași, Raed Arafat a explicat ce se întâmplă cu Spitalul Mobil de la Lețcani. Șeful DSU a spus că spitalul încă nu a fost preluat sub conducerea IGSU și că personalul medical este asigurat de Ministerul Sănătății
„Încă nu a fost preluat. Este în curs de preluare. E un pas normal pentru că ce va face Protecţia Civilă, IGSU, este partea logistică. Bineînţeles, se va lucra cu partea medicală din spital. Aşa se întâmplă şi în alte părţi unde avem unităţi mobile, cum sunt unităţile mobile de terapie intensivă. Este una şi la Iaşi, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, care aparţine structurilor civile din cadrul IGSU dar partea medicală este asigurată de o entitate medicală în colaborare cu structurile Ministerului Sănătăţii”, a transmis dr. Raed Arafat.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a cerut, în timpul unor videoconferințe cu directorii Direcţiilor de Sănătate Publică și managerii unităţilor medicale să se pregătească pentru valul patru al pandemiei, centralizarea numărului de pături pentru copii, inclusiv pentru Anestezie şi Terapie Intensivă pediatrie, dar și o evidență a medicilor ATI.