Pensionarii din România primesc în aceste zile deciziile de recalculare a pensiilor, iar mulți sunt nemulțumiți de faptul că așa-zisa creștere este de fapt o scădere a sumei. Este cazul lui Radu, care a rămas șocat când a văzut decizia de recalculare a pensiei, în urma căreia a pierdut aproape 2.000 de lei. Scăderea pensiilor după deciziile de recalculare reprezintă o situație din ce în ce mai frecventă în cazul multor pensionari încadrați la condiții grele de muncă.
Radu a rămas șocat când a văzut decizia de recalculare a pensiei
Chiar dacă premierul Marcel Ciolacu a spus că pensionarii nu vor avea pensii mai mici în urma recalculării pensiilor, în ultimele zile sute de pensionari au semnalat greșeli în documentele primite. Casa de Pensii a anunțat că va trimite noi documente oficiale pentru a se asigura că niciun senior nu va fi afectat financiar de recalculare.
Una dintre persoanele care a pierdut bani în urma recalculării este Radu J., un mecanic de locomotivă din Buzău, care a primit decizia de recalculare și a constatat că pensia i s-a diminuat de la 7.333 de lei la 5.568 de lei. Bărbatul a mers la Casa de Pensii Buzău ca să ceară lămuriri și pentru a contesta decizia de recalculare.
„Mi-au luat aproape 2000 de lei. A, dacă erau 5 lei, să fie sănătoși, dar 2000 de lei? Pentru ce?”, a precizat pensionarul.
Pensionarii merg zi de zi la casele de pensii din toată țara ca să conteste recalcularea. Un fost mecanic de locomotivă, Vasile Apătroaiei, s-a trezit că pensia i-a scăzut cu 2.500 de lei, după decizia de recalculare.
„Mi-era rău, am leșinat când mi-a venit asta ieri. Am fost fochist, la 18 ani dădeam cu lopata la locomotiva cu aburi. Am lucrat numai pe locomotivă, vreo 2 ani și ceva, 3 ani am avut condiții normale, am ieșit la pensie. E posibil domnule așa ceva? S-a muncit corect și munca, știți, în condiții grele. Și uite: mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa? Uite, uitați-vă aici: nu e nimic. E posibil așa ceva?”, a spus fostul mecanic de locomotivă.
Pensiile celor cu condiții speciale de muncă nu vor fi indexate
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, spunea că cei cu condiții speciale de muncă nu primesc penalizări, ci se bucură în continuare de avantajele grupelor de muncă. Cu toate acestea, pensiile lor nu vor fi indexate la începutul anului.
„Nu li se mai indexează pentru că au un cuantum mărit al pensiei. Alți pensionari care sunt sub ei trebuie să ajungă la acest cuantum, iar apoi vor crește toți la fel. Numărul de puncte contează. Nu a scăzut pensia. Omul primește aceeași pensie. Oamenii să primească cuantumul cel mai avantajos. Aproximativ 720.000 de pensionari care au primit o nouă pensie mai mică vor trebui să aștepte ca noul cuantum al pensiei, indexat cu rata inflației să îl depășească pe cel în plată pentru a beneficia de o majorare. Adică, nu vor primi nimic în plus la indexarea din 2025”, a spus Daniel Baciu.
Un mecanic de locomotivă din Buzău, Radu J., a rămas șocat când a văzut decizia de recalculare a pensiei, acesta pierzând aproape 2.000 de lei.
Daca a primit indice de corectie de 1,41 cum vrea sa primeasca in continuare. Nu se gindeste ca sunt pensionari care nu au primit nici un indice de corectie si dupa 35 ani au o pensie de mizerie. Asta este pensia corecta nu ce lua pina acum.
Vreau să știu ..de ce nu am drept la punctele „bonus”daca am activat cu 4 ore???am contribuit timp de 14 ani ,..acum am doar șapte și fără drept de bonificație ,nu mi se pare normal ,sunt indignată ,daca am47 ani de activitate trebuie sa am și eu bonus că ori care salarial in drepturi până la vârsta pensionării.Elisabeta