Prima pagină » Local » Racordurile și instalațiile de apă noi realizate în Zona Metropolitană Iași riscă să înghețe. Conducerea ApaVital recomandă ieșenilor să protejeze racordurile
Racordurile și instalațiile de apă noi realizate în Zona Metropolitană Iași riscă să înghețe. Conducerea ApaVital recomandă ieșenilor să protejeze racordurile

Racordurile și instalațiile de apă noi realizate în Zona Metropolitană Iași riscă să înghețe. Conducerea ApaVital recomandă ieșenilor să protejeze racordurile

30 nov. 2020, 02:00,
Vlad Alexa în Local

La nivelul Zonei Metropolitane Iași au fost realizate construcții fără adaptarea rețelei de apă canalizare la noile cerințe conform regulilor, iar multe racorduri și instalații de apă îngheață în această perioadă a anului, motiv pentru care conducerea ApaVital recomandă ieșenilor să protejeze instalațiile care riscă să înghețe pe timpul iernii

Având în vedere construcțiile haotice de la nivelul Zonei Metropolitane Iași, fără ca rețelele de utilități să fie adaptate la noile cerințe ale consumatorilor, în această perioadă a anului există riscul ca instalațiile de apă care nu au fost realizate conform să înghețe. Conducerea ApaVital dă o serie de sfaturi ieșenilor, mai ales celor care locuiesc la case nou construite în Zona Metropolitană Iași.

„Căminul de racord se amplasează astfel: la 1-2 m față de clădire, la imobilele fără curte și fără împrejmuire. Imediat după căminul uscat, de control al canivoului, la imobilele construite în terenuri sensibile de umezire (macroporice). De asemenea, se amplasează la 1-2 m de împrejmuire, în curtea imobilelor cu incinta închisă, pe rețeaua publică de canalizare acolo unde distanța dintre clădire și rețeaua publică de canalizare este mai mică de 3 metri”, au explicat reprezentanții ApaVital Iași.

Conform Regulamentului serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, clienții au obligația „să se preocupe de asigurarea integrității sistemelor de măsurare”.

Rețelele de apă din Zona Metropolitană Iași au înghețat în anii trecuți

De asemenea, în condițiile în care temperaturile pe timpul nopții au început să aibă valori negative, ApaVital recomandă consumatorilor din județul Iași să ia o serie de măsuri specifice de protejare a instalațiilor interioare împotriva înghețului. Astfel, reprezentanții operatorului recomandă să protejați căminul de apometru deoarece înghețul apei din rețelele de distribuție apare prima oară în căminul de apometru, după care se propagă către branșament și rețeaua interioară.

„Protecția instalațiilor din căminul de apometru este la fel de importantă, întrucât aici sunt majoritatea armăturilor, apometre, robinete, coturi, adică locuri unde pot apărea diminuări ale secțiunii utile și unde se formează gheața în situația în care nu există circulație a apei pe rețea”, explică reprezentanții ApaVital Iași.

În cazul în care apometrul îngheață, costurile de remediere (contravaloarea aparatului de măsură, manopera aferentă înlocuirii, cheltuielile corespunzătoare deplasării și staționării mijlocului de transport utilizat) revin în exclusivitate clienților ApaVital.

„Consumați constant apă! Multe din problemele cauzate de îngheț s-au înregistrat la capetele de rețea, acolo unde consumul este mai scăzut și neuniform. Nu realizați construcții în apropierea rețelelor de apă! Construcția de cămine și alte corpuri betonate în imediata apropiere a rețelelor de distribuție a apei facilitează înghețul”, au mai explicat oficialii ApaVital Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`