Să vorbim despre răceală. Cine a zis că aceasta poate apărea doar în sezonul rece? Frigul, vântul și aerul puternic nu sunt singurii factori ce pot provoca o răceală. Până și în sezonul cald putem contacta o răceală și asta în special din cauza aerului umed, extrem de propice pentru propagarea și dezvoltarea unor virusuri. Deși vara există tendința de a confunda răcelile cu alergiile de sezon trebuie precizat de la început că sunt două lucruri total diferite unul de altul.
Deși este clar faptul că nimănui nu îi plac răcelile, se întâmplă de obicei ca acestea să își facă apariția exact atunci când avem mai puțină nevoie de ele, ca de exemplu atunci când urmează să mergem într-un concediu.
Ce știm despre răceală? Aceasta este una dintre cele mai cunoscute și mai răspândite afecțiuni din lume. Apare la persoane de orice vârstă, de la cei mai mici și până la persoane de o vârstă înaintată. Mai știm și faptul că simptomele cele mai evidente sunt: nasul înfundat, durerile în gât, febra, strănutul și eliminarea de secreții nazale.
Care sunt cauzele apariției răcelii?
Există peste 200 de virusuri ce pot determina apariția răcelii. Fiecare dintre aceștia are anumite simptome specifice.
Răcelile din timpul sezonului rece au drept cauză principală în special rinovirusurile. Acestea sunt prezente în tot timpul anului, însă sunt două perioade în care își ating punctul cel mai înalt: în timpul toamnei și la finalul primăverii. Acestea sunt perioadele în care cauzează peste 80% dintre răceli.
Răcelile din timpul verii sunt provocate în special de enterovirusuri. Acestea declanșează simptome respiratorii specifice tractului respirator superior, așa cum sunt rinoreea și durerile în gât. Enterovirusurile pot afecta persoanele de orice vârstă, însă apar cu preponderență în timpul copilăriei. Adulții sunt ceva mai feriți de acestea, deoarece pot dezvolta anticorpi în cazul în care în trecut au mai intrat în contact cu ele.
Care sunt simptomele unei răceli în sezonul cald?
În principal, enterovirusurile provoacă infecții la nivelul țesuturilor din nas, gât, ochi și sistemul digestiv, iar simptomele ce trădează apariția unei răceli de vară sunt:
® Dureri în gât – ca și consecință apare dificultatea la înghițire;
® Febra de peste 38 de grade Celsius;
® Dureri de cap;
® Dureri în zona toracelui;
® Respirație însoțită de șuierat;
® Dureri la nivelul mușchilor;
® Greață și vărsături.
® Tuse.
Cum pot fi prevenite răcelile de vară?
Este extrem de important ca în timpul verii – așa cum și iarna obișnuim – să ne întărim imunitatea. O putem face respectând câțiva pași simpli precum:
ü Să ne ferim cât mai mult de bacterii – specialiștii recomandă să ne spălăm pe mâini ori de câte ori este nevoie, cu apă caldă și un săpun cu proprietăți antibacteriene;
ü Să petrecem cât mai mult timp în aer liber – una dintre proprietățile soarelui este aceea de a distruge virusurile;
ü Să consumăm apă cât mai multă – în cazul în care suntem deshidratati, nu se elimină toxinele din organism și astfel sistemul imunitar nu mai are aceeași putere de a lupta împotriva virusurilor și a bacteriilor;
ü Odihna trebuie să fie prioritară – activitățile în aer liber în special ne obosesc. În acest sens, specialiștii ne recomandă cele 7-8 ore de somn pentru a avea o imunitate puternică.
Despre tuse
Atunci când răceala este însoțită de tuse înseamnă că membranele mucoase ale gâtului, ale traheii sau ale bronhiilor sunt iritate. Acestea au rolul de a conduce aerul în plămâni. Tusea reprezintă practic răspunsul organismului nostru la diverși factori externi dăunători precum praful, fumul, virusuri sau bacterii ce au rolul de a împiedica respirația.
Tusea poate fi seacă sau cu expectorație – atunci când sunt eliminate secreții. Pentru a o trata ar trebui în primul rând să identificăm și să ne ferim de factorii ce o provoacă.
În al doilea rând, putem apela la diverse medicamente și suplimente alimentare care să o amelioreze. În acest sens, o recomandare este magazinul online Manicos, în cadrul căruia regăsim o gamă largă de siropuri naturale.
Spre exemplu, Manicos pune la dispoziția clienților săi sirop expectorant cu extracte de ciuboțica-cucului, plămănărică, lemn dulce și cuișoare. Este disponibil in 2 variante, fiind îndulcit cu miere si zahar, respectiv cu stevie si eritritol în varianta de sirop fără zahăr și ambele sunt extrem de utile pentru cei ce prezintă o tuse cu expectorație. Rolul acestuia este de a calma și a proteja mucoasele sistemului respirator, fluidifică secrețiile bronşice și favorizează expectorația.
Pentru a descoperi întreaga colecție de suplimente alimentare destinate tratării răcelilor, dar și a tusei cei interesați sunt invitați să acceseze site-ul oficial al magazinului online Manicos.