Prima pagină » Sanatate » Răceala la plămâni. Cauze, simptome și tratament cu antibiotice

Răceala la plămâni. Cauze, simptome și tratament cu antibiotice

07 iun. 2022, 10:37,
în Sanatate

Răceala la plămâni, cunoscută și sub numele de bronșită, reprezintă o inflamație pulmonară, caracterizată prin tuse și mucus în exces. În ceea ce privește tratamentul acestei boli, medicii recomandă, de cele mai multe ori, antibiotice.

Bronșita poate fi acută și cronică, dar și alergică, astmatiformă și tabacică. Bronșita acută este cea mai întâlnită formă și este declanșată de o infecție virală. Afecțiunea este de scurtă durată, poate fi agravată de fumat și poate afecta persoane de toate vârstele. Bronșita acută este întâlnită, cel mai des, iarna, dar poate fi și o consecință a răcelilor comune sau a gripei. Pe de altă parte, bronșita cronică poate dura mai multe luni și este cauzată de o infecție virală sau bacteriană. Afecțiunea se manifestă, de obicei, la persoanele trecute de vârsta de 40 de ani.

Principala cauză a bronșitei este infecția cu un virus, care poate fi contractat din aer sau de la alte persoane bolnave. Și, fiindcă bronșita poate fi și infecțioasă, aceasta este cauzată de o bacterie.

Simptomele răcelii la plămâni sunt: tuse productivă, dificultăți de respirație, mucus galben-verzui (care se elimină odată cu tusea), respirație șuierătoare, probleme de respirație (dispnee, stare de disconfort la nivelul pieptului, durere la nivelul plămânilor (mai ales în timpul acceselor de tuse), febră, frisoane, nas înfundat, dureri de cap, lipsă de energie și stare generală de rău.

un medic care se uită pe o radiografie pulmonară

Principala cauză a bronșitei este infecția cu un virus, care poate fi contractat din aer sau de la alte persoane bolnave. Și, fiindcă bronșita poate fi și infecțioasă, aceasta este cauzată de o bacterie.

Răceala la plămâni: Tratament cu antibiotice și cu medicamente antitermice

Majoritatea cazurilor de bronșită nu necesită tratament medicamentos, însă sunt și situații în care se impune administrarea de antibiotice. Acest lucru se întâmplă atunci când intervine suprainfectarea bacteriană, în funcție de rezultatul antibiogramei. Mai mult, medicii pot prescrie medicamente antitermice, cum sunt paracetamolul (dacă apare febra), dar și medicamente antiinflamatoare, precum ibuprofenul și terapia cu aerosoli (pentru curățarea căilor aeriene).

De mare ajutor în ameliorarea simptomelor date de răceala la plămâni poate fi și siropul expectorant, care tratează tusea și curăță gâtul și nasul de mucus.

Se recomandă, chiar, ca pe durata tratamentului să se renunțe la fumat și să se evite locurile în care se fumează. De asemenea, pentru o vindecare mai rapidă, este indicată odihna la pat, evitarea frigului și consumul lichidelor calde.

Medicii încurajează pacienții cu bronșită să consume alimente cât mai bogate în vitamine și minerale, pentru a sprijini organismul în lupta cu boala. Foarte bune sunt fuctele bogate în vitamina C, cum sunt portocalele, mandarinele, kiwi, cătina și coacăzele.

o femeie cu multe blictere cu pastile în gură

Majoritatea cazurilor de bronșită nu necesită tratament medicamentos, însă sunt și situații în care se impune administrarea de antibiotice.

Tratament naturist pentru răceala la plămâni

Bronșita poate fi tratată și cu ajutorul remediilor naturiste, mai ales a celor care au acțiune antiseptică, antibacteriană și antiinflamatorie. Recomandate de fitoterapeuți sunt extractul de echinaceea, ceaiul de măceș, ceaiul, dar și extractul de eucalipt. Utile în ameliorarea simptomelor sunt și ceaiul de cimbrișor, dar și consumul de miere cu lăptișor de matcă, dimineața pe stomacul gol.

Excelentă este și mușcata roșie, deoarece contribuie la vindecarea rapidă a guturaiului asociat cu afecțiunea și eliminarea mucusului de la nivelul gâtului. Astfel, se poate consuma extract de rădăcină de mușcată roșie, sub formă de tinctură sau sirop, pe care să îl adăugați într-o cană cu ceai fierbinte.

Folosit adesea în afecțiunile respiratorii, usturoiul este un remediu extraordinar și pentru răceala la plămâni. Are efect antiseptic, antiviral și antibacterian, iar, în același timp, contribuie și la eliminarea mucusului de la nivelul căilor respiratorii. Usturoiul poate fi consumat ca atare sau sub formă de extract (pentru persoanele care nu suportă iuțeala).

o femeie în alb care își suflă nasul

Bronșita poate fi tratată și cu ajutorul remediilor naturiste, mai ales a celor care au acțiune antiseptică, antibacteriană și antiinflamatorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`