Prima pagină » Sanatate » Răceala la ovare, termenul popular pentru anexită

Răceala la ovare, termenul popular pentru anexită

24 mart. 2022, 10:25,
BZI.ro, în Sanatate

Multe femei se confruntă cu răceala la ovare și cred că temperaturile scăzute sunt cauza acestei afecțiuni. Însă puține știu că de fapt termenul popular se referă de fapt la anexită. Cunoscută și ca boala inflamatorie pelviană, aceasta poate duce la infertilitate dacă nu este tratată. Simptomele pot fi diferite în funcție de gravitatea bolii. Tratamentele naturiste sunt recomandate a fi luate în paralel cu cele de natură medicamentoasă.

Puține femei știu că anexita este de fapt produsă de anumite bacterii, iar netratarea acesteia poate duce la complicații. Totuși, unele femei nu sesizează prezența bolii pentru că de cele mai multe ori, anexita produce simptome ușoare. De asemenea este de reținut că partenerul trebuie să urmeze un tratament medicamentos pentru ca boală să nu revină. 

Răceala ovare, cauze și simptome

Anexita este deseori confruntată cu termenul popular, „răceala la ovare”. Această afecțiune se manifestă prin disconfort la nivelul organelor genitale și afectează femeile tinere și active sexual. Dacă nu este tratată poate duce la infertilitate, unele având nevoie de monitorizare constată deoarece există posibilitatea să se îmbolnăvească repetat. De obicei apare în sezonul rece. Există trei tipuri de anexită: acută, subacută și cronică. În funcție de tipul acesteia, simptomele sunt diferite. Anexita acută se manifestă prin febră, dureri severe în zona abdominală inferioară și secreții vaginale. Boala inflamatorie pelviană cronică poate duce la infertilitate și poate apărea în urma anexitei acute netratate. Cea subacută nu este severă și evoluează în anexită acută. Printre simptomele bolii se mai poate număra și menstruație neregulată, sângerări prelungite și secreții de culoare verzui lăptoase. 

Răceala la ovare este cauza unor infecții cu bacterii, precum gonoree sau clamidioză. Acestea ajung în colul uterin sau uter, iar în cazurile severe pot ajunge până la ovare sau trompele uterine. Bacteriile pot fi transmise prin contactul sexual, spălăturile vaginale excesive sau intervenții chirurgicale. Predispuse la boala inflamatorie pelviană sunt femeile sub 25 ani ce sunt active sexual, cele ce nu folosesc metode contraceptive de barieră, cele ce fac spălături vaginale fără recomandarea medicului specialist și cele ce au mai mulți parteneri sexuali. Totodată, anexita poate fi favorizată și de alți factori precum stresul, oboseala cronică, avortul, steriletul sau expunerea la temperaturi scăzute.

Tratamente naturiste pentru răceala la ovare

În cazul în care bănuiți că este posibil să vă fi îmbolnăvit trebuie să consultați de urgență medicul specialist. Există și tratamente naturiste, însă chiar dacă simptomele sunt ameliorate, nu înseamnă că v-ați vindecat. Anexita trebuie tratată prin intermediul medicamentelor antibiotice. Pentru îmbunătățirea imunității, puteți apela la alimentele sănătoase, gimnastică și plimbările în aer liber. De asemenea, partenerul trebuie să urmeze și el un tratament medicamentos deoarece este foarte posibil să vă infectați de la unul la altul. 

Alături de tratamentul medicamentos puteți urma și unul naturist. Se recomandă administrarea vitaminei C, mlădițelor de zmeur, echinaceei, mugurilor de coacăz negru sau zinc. De asemenea ceaiurile de mușețel, gălbenele, cimbru, urzică sau frunze de nuc sunt benefice în tratarea anexitei. Totodată se pot face și băi de șezut cu sare de mare. Infuzia de salvie este benefică în tratarea bolii inflamatorii pelviene. La o cană de 150 mililitri apă se adaugă o linguriță din plantă și se lasă la infuzat timp de 10 minute. Aceasta se servește dimineața. Un alt ceai recomandat este cel din tarista-ciobanului. La 250 mililitri apă se adaugă două lingurițe de plantă și se lasă 10-12 minute să se infuzeze. Este recomandat consumul a trei căni pe zi.

Răceala la ovare mai poate fi ameliorată pe cale naturistă și cu ajutorul reflexoterapiei, acupuncturei, masajului de relaxare și aplicațiile de lumină polarizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *