Quincy Jones, întâlnire cu Moartea! Cu 50 de ani înainte de a-și încheia socotelile cu viața la 91 de ani, Quincy Jones a trăit un moment de coșmar: în 1974, după ce a suferit un anevrism cerebral, doctorii i-au dat doar 1% șanse de supraviețuire.
„Era ca și cum creierul meu ar fi explodat,” a povestit el în 2018 pentru GQ.
Cum a înșelat Quincy Jones moartea
Jones a supraviețuit unei intervenții de șapte ore și jumătate, doar pentru a afla că are un al doilea anevrism. Prietenii din showbiz au început deja să-i planifice slujba de comemorare, iar auditoriul Shrine din Los Angeles a fost umplut de staruri care veniseră să își ia rămas bun. Însă, miraculos, Jones a fost prezent chiar el la propria „pomană”, asistat de un neurolog ca să se asigure că nu i se va întâmpla nimic.
În ciuda avertismentelor, Jones și-a făcut apariția alături de prieteni celebri precum Ray Charles, Marvin Gaye și Richard Pryor.
„A fost ca și cum aș fi participat la propria mea înmormântare”, a spus el pe social media în 2018.
Această întâlnire cu moartea i-a oferit o nouă viziune asupra vieții. După anevrism, Jones a renunțat definitiv la trompetă, dar a atins culmi istorice în carieră: de la albumele „Thriller” și „Bad” cu Michael Jackson, la propriile proiecte premiate.
„Operația mi-a eliberat mintea”, a spus el în 1991 pentru Los Angeles Daily News, „mi-a arătat ce vreau să fac cu adevărat în viață.”
Marele producător muzical Quincy Jones a murit
Celebrul producător muzical Quincy Jones s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. Născut în cartierele defavorizate din sudul orașului Chicago, Quincy Jones a urcat treptat până la vârful industriei de divertisment, devenind un pionier afro-american în lumea executivă de la Hollywood. De-a lungul carierei sale impresionante, Jones și-a construit un portofoliu muzical vast și valoros, marcând momente iconice ale muzicii americane.
Jones a avut ocazia să fie în preajma unor figuri proeminente – președinți, lideri internaționali, vedete de cinema, muzicieni renumiți, filantropi și lideri de afaceri. A concertat alături de mari artiști precum Count Basie și Lionel Hampton, a creat aranjamente pentru voci legendare ca Frank Sinatra și Ella Fitzgerald și a compus coloane sonore memorabile pentru filme și seriale, inclusiv „Roots” și „In the Heat of the Night.” A organizat prima ceremonie de învestire a președintelui Bill Clinton și a coordonat înregistrarea celebră „We Are the World” din 1985, pentru sprijinirea Africii.
Lionel Richie, co-autor al piesei „We Are the World,” l-a descris pe Quincy Jones drept „un maestru al orchestrării”. Jones s-a născut în 1933 într-o familie cu o moștenire complexă: tatăl său avea origini mixte, provenind dintr-o familie cu rădăcini galeze și afro-americane, în timp ce strămoșii mamei erau legați de foști sclavi.
Încă din copilărie, Quincy Jones a fost atras de muzică. La doar șapte ani, fascinat de acordurile unui pian, a început să învețe să cânte. După ce părinții săi au divorțat, s-a mutat cu tatăl său în statul Washington, unde a învățat să cânte la tobe și instrumente de suflat, iar la 14 ani deja cânta în cluburile de jazz din Seattle alături de Ray Charles, cu care o acompania pe Billie Holiday într-un concert din 1948.
După studii de muzică la Universitatea din Seattle și apoi în Boston, Jones s-a alăturat formației de jazz a lui Lionel Hampton și s-a mutat la New York pentru a-și extinde cariera. Legenda muzicii, Quincy Jones, s-a stins la vârsta de 91 de ani, lăsând în urmă un impact de neegalat în muzică și divertisment.