Quasimodo, tragicul personaj din romanul lui Victor Hugo, „Cocoșatul de la Notre Dame”, cu figura sa hidoasă și cu spatele deformat, a fost considerat ca fiind o ființă ce a prins viață din imaginația scriitorului francez. Dar o nouă descoperire face cunoscută publicului sursa de inspirație a lui Hugo, care spune povestea clopotarului surd și a iubirii sale pentru frumoasa Esmeralda.
Quasimodo, celebrul clopotar diform imaginat de Victor Hugo, a existat în realitate, doar că nu avea nicio treabă cu clopotele, nu a iubit o fată pe nume Esmeralda și nu a fost surd. I se spunea „Le Bossu”, cocoșatul în limba franceză, iar existența lui a fost descoperită într-un pod.
Cine a fost, de fapt, cocoșatul de la Notre Dame
Dovezi care atestă existența lui Quasimodo au fost descoperite în memoriile lui Henry Sibson, un sculptor britanic din secolul al XIX-lea, care a fost angajat să lucreze la restaurarea Catedralei Notre Dame în aceeași perioadă în care Victor Hugo și- scris romanul.
Documentele au fost găsite în podul unei case din Cornwall, când proprietarul se pregătea să se mute, acestea fiind achiziționate în 1999 de către arhiva muzeului Tate. Cu un an înainte, în 1989, în țara noastră se elimina dictatura.
Sibson notează în memoriile sale faptul că unul dintre colegii săi era mai special, având spatele foarte deformat, iar oamenii îl strigau Le Bossu, apelativ care se traduce în Cocoșatul.
De asemenea, cel care îl angajase pe Cocoșat era cunoscut sub numele de Trajin, nume pe care avea să îl poarte un personaj de al lui Hugo din „Mizerabilii”. Înainte de publicare, schimbă numele de Trajun cu Jean Valijean.
De asemenea, profesorul Sean Hand de la Universitatea din Warwick subliniază că, dacă Quasimodo e existat cu adevărat, aceasta ar adăuga o dimensiune fascinantă talentului lui Victor Hugo, care a transformat observațiile sale din viața reală în literatură de mare impact.
Quasimodo se îndrăgostește de Esmeralda
În Parisul medieval, Quasimodo este temut, urât și intens batjocorit de locuitorii orașului, astfel că acesta ajunge să urască lumea exterioară. Deseori, Quasimodo devine violent atunci când se află printre oameni pentru că se așteaptă să fie la rândul său tratat într-un mod brutal.
În romanul lui Victor Hugo, Quasimodo este bătut în public după ce Frollo îi ordonă să încerce să o răpească pe Esmeralda, o frumoasă țigăncușă dansatoare. Încălcând jurămintele sfinte, arhidiaconul se îndrăgostește de Esmeralda și încearcă să o seducă. Deși Quasimodo ar face orice pentru Frollo, relația celor doi devine tensionată după ce Quasimodo se îndrăgostește de Esmeralda. Iată ce se află și pe bancnota de 10 lei românească.
Astfel, Frollo devine gelos, iar Quasimodo este prins la mijloc între cei doi oameni pe care îi iubește cel mai mult, Frollo și Esmeralda. Natura gentilă a lui Quasimodo este pe deplin demonstrată atunci când acesta o salvează pe Esmeralda de la execuție, după ce aceasta este acuzată de vrăjitorie, și are grijă de ea în timp ce se ascund în catedrala Notre Dame.
Notre Dame a devenit faimoasă datorită scriitorului Victor Hugo, acesta a adus-o în atenția lumii întregi în clipa în care a publicat „Cocoșatul de la Notre Dame”.