Prima pagină » International » Puțini știu asta! Motivul pentru care nu ar trebui să te descalți niciodată în avion
Puțini știu asta! Motivul pentru care nu ar trebui să te descalți niciodată în avion

Puțini știu asta! Motivul pentru care nu ar trebui să te descalți niciodată în avion

29 iul. 2024, 15:20,
BZI.ro, în International

Se pare că a ne descălța în avion nu este o idee prea bună, deoarece podeaua nu este foarte curată și poate fi plină de bacterii. Chiar dacă avionul este curățat, procedurile rapide nu elimină toate murdăriile, așa că este mai bine să rămânem încălțați, conform iflscience.com.

Pilotul Patrick Smith, autorul site-ului Ask the Pilot, a explicat pentru Travel + Leisure în 2022 că „cabinele sunt curățate înainte de fiecare zbor, dar curățenia poate fi mai superficială în cazul unui schimb rapid, când sunt disponibile doar 15 sau 20 de minute pentru a face asta.”

Chiar și după pandemia COVID-19, când am devenit mai conștienți de practicile de igienă, nu toate companiile aeriene garantează o curățenie pe măsura așteptărilor între zboruri. Adesea, curățenia se reduce la aruncarea gunoaielor și ștergerea mânerele ușilor.

„Dacă un avion stă la sol mai mult de opt ore – de obicei un avion de lung-curier – atunci compania aeriană va efectua o curățenie temeinică,” explică Mike Arnot într-un articol pentru New York Times. În timpul unei astfel de curățenii, fiecare husă de scaun este îndepărtată, scaunele sunt aspirate și covorul este spălat în întreaga cabină.

Motivul pentru care nu ar trebui să-ți scoți niciodată pantofii în avion

Totuși, astfel de curățenii temeinice sunt rare. De obicei, avionul este „fumigat” – adică pulverizat cu picături încărcate electrostatic de dezinfectant. Joshua Robertson, CEO al EMist, o companie din Texas care produce pulverizatoare electrostatice pentru United Airlines și Alaska, explică că „fiecare moleculă care iese din acea duză este încărcată. Ele sunt atrase de suprafețe ca un magnet.”

Aceasta implică un angajat al companiei de curățenie echipat cu un rucsac plin cu dezinfectant și o duză de pulverizare, umplând fiecare colț al cabinei cu un spray fin. După acest proces, o echipă poate intra să ștergă zonele de contact frecvent, cum ar fi brațele scaunelor și mânerele ușilor, cu șervețele de dezinfectante și – dacă timpul permite – covorul poate fi aspirat.

Acest sistem nu este la fel de riguros ca o curățenie temeinică, dar este mai mult decât nimic. Companiile aeriene prioritizează adesea marjele de profit în detrimentul confortului sau siguranței pasagerilor, astfel încât fiecare secundă contează. Petele sau stropirile sunt curățate punctual, dar nu neapărat dezinfectate; fumigarea poate fi omisă dacă avionul trebuie să se întoarcă rapid și, cel mai rău, nu există nicio cerință ca avionul, chiar și băile, să fie curățat pe parcursul zborului.

Așadar, este recomandat să păstrăm pantofii în picioare.

„Cei care decid să meargă descuți ar putea aduna bacterii și viruși care ar putea afecta negativ sănătatea lor,” avertizează David Krause, proprietar al SyQuest USA, pentru Travel + Leisure.

„De asemenea, riscul de a contracta o infecție fungică este mereu prezent.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
29 iulie 2024
29 iulie 2024