Prima pagină » International » Putin spune că „NATO va fi în război cu Rusia” dacă Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune
Putin spune că „NATO va fi în război cu Rusia” dacă Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune

Putin spune că „NATO va fi în război cu Rusia” dacă Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune

12 sept. 2024, 23:41,
în International

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”, a declarat Putin la televiziunea de stat, după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă, relatează joi agențiile AFP, EFE și Agerpres.

Ucraina cere cu insistenţă permisiunea de a lovi ţinte în profunzimea teritoriului rus cu rachetele care i-au fost livrate de către Occident.

Volodimir Zelenski a criticat „întârzierea” în dezbaterile pe această problemă

De altfel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi „întârzierea” în dezbaterile pe această problemă.

SUA au refuzat în mod special să facă acest lucru până acum, de teama unei escaladări care ar putea duce la un conflict direct cu Rusia, având în vedere că ambele ţări sunt puteri nucleare.

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis totuşi miercuri la Kiev examinarea de „urgenţă” a cererilor militare ale Ucrainei.

Preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer urmează să abordeze această problemă la întâlnirea lor anunţată pentru vineri.

Va primi Ucraina unda verde

Țările occidentale, inclusiv Statele Unite, au refuzat până în prezent să dea undă verde unor lovituri în profunzime pe teritoriul rus, temându-se de o escaladare care ar putea duce la un conflict direct cu Moscova.

Pentagonul estimase că o autorizare în acest sens nu ar fi „decisivă” pentru schimbarea cursului războiului.

Chestionat pe acest subiect, la Washington, președintele american Joe Biden a dat asigurări că administraţia sa „lucrează la asta chiar acum”. De altfel, Blinken a spus că „nu exclude” o undă verde.

La rândul său, Kremlinul a ameninţat miercuri că Rusia va da „un răspuns adecvat” dacă Ucraina va fi autorizată să utilizeze aceste arme împotriva teritoriului său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *