Potrivit unui nou studiu englezesc, copiii și tinerii sunt cu aproximativ 40% mai puțin susceptibili de a fi infectați cu SARS-CoV-2 decât adulții atunci când sunt expuși la cineva infectat. Deși rămân multe întrebări referitoare la specificul Covid-19 la copii, aceste rezultate confirmă faptul că copiii sunt mai puțin afectați decât adulții, chiar și în școli. Asadar, este puțin probabil ca copiii să joace un rol în transmiterea SARS-CoV-2.
De la începutul epidemiei de coronavirus, copiii au părut mai puțin afectați de Covid-19. Prin urmare, dobândirea tuturor informațiilor despre boală, chiar dacă cercetătorii au descoperit că un număr mic dintre aceștia dezvoltă forme severe care, în mod excepțional, duc la moarte.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Imperial College din Londra confirmă faptul că copiii au mai puține șanse să prindă Covid-19 decât adulții. Publicat în revista JAMA, aceasta a constat în evaluarea dovezilor actuale privind susceptibilitatea și transmiterea SARS-CoV-2 la copii comparativ cu adulții.
Mai exact, cercetătorii au luat în considerare peste 13.900 de studii publicate pe MedRxiv și PubMed pentru a înțelege mai bine probabilitatea copiilor de a prinde Covid-19 (numită susceptibilitate) și de a transmite infecția altora (numită transmisie sau infectivitate).
„Am putut evalua de două ori mai multe studii prin urmărirea cazurilor de contact și screening-ul populației pentru a furniza date și concluzii mai robuste”, explică autorul principal al studiului, prof. Russell Viner. Oamenii de știință au selectat 32 de studii din 21 de țări diferite, care au inclus un total de 41.640 de copii și tineri (sub 20 de ani) și 268.945 de adulți.
Copiii joacă un rol limitat în răspândirea infecției
Aproximativ douăzeci de studii s-au concentrat pe contactul de caz, inclusiv trei în școli, iar cincisprezece au fost studii privind screening-ul populației. Rezultatele au arătat că copiii și tinerii cu vârste sub 12-14 ani au avut cu 44% mai puține șanse să prindă SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, de la o persoană infectată (infecție secundara) comparativ cu adulții (peste 20 de ani). Prin urmare, cercetătorii consideră că este puțin probabil ca copiii să joace un rol în transmiterea SARS-CoV-2 la nivel de populație și, prin urmare, să participe la progresia epidemiei, deoarece sunt mai puțin probabil să fie infectati.
Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt în măsură să ofere informații mai concrete despre infecțiozitatea copiilor, adică nivelul la care pot transmite virusul odată infectati.
„Studiul nostru sugerează că copiii joacă doar un rol limitat în răspândirea acestei infecții, dar în acest stadiu sunt necesare mai multe cercetări cu privire la rolul lor în transmiterea virusului”, adaugă prof. Viner. Deși studiul nu s-a concentrat asupra impactului ratelor de transmitere în școli, aceste rezultate arată, de asemenea, că setările educaționale joacă doar un rol limitat în transmiterea virusului dacă sunt puse în aplicare gesturi de barieră.
Întrebarea rămâne fără răspuns pentru adolescenți
Într-adevăr, în timp ce copiii cu vârsta sub 12-14 ani par să fie mai puțin susceptibili de a contracta COVID-19 de la alte persoane infectate, datele privind adolescenții sunt mai puțin clare.
„Așadar, trebuie să presupunem că sunt la fel de sensibili ca adulții. Susceptibilitatea este o parte cheie a lanțului de transmitere a infecției. Aceste noi date oferă alte dovezi esențiale pentru ca guvernele să își informeze procesul de luare a deciziilor cu privire la menținerea școlilor deschise în timpul pandemiei”, conchide echipa științifică.
Rămâne o dificultate majoră pentru efectuarea altor studii: numărul copiilor afectați sau internați fiind scăzut, observațiile sunt putine.