Prima pagină » Razboi în Ucraina » Putin îşi compară politica cu cea a lui Petru cel Mare
Putin îşi compară politica cu cea a lui Petru cel Mare

Putin îşi compară politica cu cea a lui Petru cel Mare

09 iun. 2022, 23:46, 1 ,
în Razboi în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin îşi compară politica cu cea a ţarului Petru cel Mare, care a luptat împotriva Suediei, invadând o parte a acesteia, dar şi Finlanda, o parte a Estoniei şi a Letoniei, relatează AFP.

„Tocmai am vizitat o expoziţie consacrată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru Cel Mare. Este uimitor, dar nu s-a schimbat aproape nimic (…). Petru cel mare a purtat Războiul din Nord timp de 21 de ani. Ai impresia că, luptând împotriva Suediei, lua ceva. Nu lua nimic, el lua înapoi”, a declarat Vladimir Putin la o întâlnire cu tineri antreprenori, la Moscova.

Putin le-a povestit tinerilor despre luptele lui Petru Cel Mare

Liderul de la Kremlin a amintit cum Petru Cel Mare a întemeiat capitala la Sankt Petersburg, iar Europa nu voia să recunoască teritoriul ca aparținând Rusiei.

„Atunci când a întemeiat noua capitală (Sankt Petersburg – n.r.), nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. (…) El recupera şi întărea (ţara)”, a mai spus liderul de la Kremlin.

„Aparent, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim”, a adăugat președintele rus, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina.

„Da, au existat epoci în istoria ţării noastre când am fost obligaţi să ne retragem, dar numai pentru a ne recupera forţele şi a merge înainte”, a mai afirmat Putin.

Rusia îl sărbătorește astăzi pe Petru Cel Mare

Înfrângerea Suediei în Marele Război al Nordului (1700-1721) avea să facă din Rusia principala putere în Marea Baltică şi un actor important pe scena europeană.

Rusia îl sărbătoreşte joi pe ţarul Petru cel Mare, care a încercat să apropie imperiul de Europa, un ecou al trecutului care contrastează, trei secole mai târziu, cu situația din prezent, în plină ruptură între Moscova şi Occident din cauza invaziei ruse din Ucraina, notează AFP.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`