Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Moscova va închide coridoarele stabilite pentru exportul de cereale ucrainene dacă acestea sunt folosite pentru a efectua „atacuri teroriste”, potrivit CNN.
„Dacă se va dovedi că aceste coridoare umanitare sunt folosite pentru atacuri teroriste, acest lucru va pune sub semnul întrebării acordul privind cerealele”, a declarat Putin reporterilor în capitala kazahă Astana.
Vineri, Putin a sugerat o legătură între coridoarele sigure și atacul recent de pe podul Kerci din Crimeea, susținând că este posibil ca explozibilii pentru atac să fi fost trimiși pe mare din Odesa.
Din iulie, navelor care transportă cereale din porturile ucrainene din Odesa li s-a permis să navigheze pe un coridor sigur prin Marea Neagră, ca parte a unui acord negociat de ONU între Kiev și Moscova, după cinci luni de blocadă rusească.
„Nu suntem împotriva livrărilor de cereale, dar acest acord ar trebui să fie egal”
Remarcile lui Putin vin în contextul în care un diplomat rus, Ghenadi Gatilov, a sugerat joi că țara sa ar putea părăsi acordul. Diplomatul susține că Rusia nu este împotriva livrărilor de cereale, dar acest acord ar trebui să fie egal și implementat corect.
„Dacă vom vedea că nu se întâmplă nimic pe partea rusă a acordului – exportul de cereale și îngrășăminte rusești – atunci, scuzați-ne, va trebui să privim lucrurile într-un mod diferit”, a declarat acesta, potrivit Reuters.
„Nu suntem împotriva livrărilor de cereale, dar acest acord ar trebui să fie egal, ar trebui să fie corect și corect implementat de toate părțile”, a adăugat el.
Acordul expiră în a doua jumătate a lunii noiembrie
Acordul, mediat de Națiunile Unite și Turcia a fost semnat de Rusia și Ucraina la Istanbul pe 22 iulie și e valabil 120 de zile. Adică ar urma să expire în a doua jumătate a lunii noiembrie. Documentul a deschis calea pentru ca Ucraina să reia exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, care fuseseră închise de la invazia Rusiei.
În schimb, Moscova a obținut garanții pentru propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte.Acordul a contribuit la evitarea unei crize alimentare globale: Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Rusia este primul exportator de îngrășăminte.