Aceasta este întrebarea pe care o pun multe femei incepand cu vârsta de 45 de ani. Dar sunt implicați mai mulți factori, așa cum ne reamintește un nou studiu. Menopauza este un fenomen natural care marchează sfârșitul menstruatiei la femei. De obicei apare între 45 și 55 de ani și este adesea însoțită de diverse simptome. Unele dintre cele mai frecvente sunt bufeurile, oboseala, iritabilitatea și problemele de somn. Este precedată de o perioadă de pre-menopauză în timpul căreia femeile au cicluri neregulate din cauza dezechilibrului hormonal.
Putem sti la ce varsta vom intra la menopauza?
Dar putem prezice vârsta menopauzei? Dificil, după cum amintește un nou studiu publicat în revista „Menopauza”. În primul rând, deoarece există variații individuale în durata de viață a reproducerii. Dar și pentru că durata tranziției la menopauză este inegală în funcție de femei. Cu toate acestea, cercetătorii au evidențiat mai mulți factori cheie care indică faptul că are loc menopauza. Acestia includ un nivel ridicat de hormon foliculostimulant (FSH), cicluri menstruale neregulate și debutul simptomelor menopauzei. De asemenea, observă că anumite obiceiuri pot influența apariția menopauzei: consumul de alcool, fumatul, activitatea fizică sau chiar utilizarea contracepției hormonale.
De obicei, un test hormonal care arată un nivel scăzut de estradiol asociat cu un nivel ridicat de FSH va confirma debutul menopauzei. Dar este o iluzie să credem că se poate determina cu exactitate la ce vârstă va ajunge cu precizie această perioadă de tranziție în viața unei femei. Prin urmare, răbdarea este esențială, deoarece simptomele pot dura. Un studiu american publicat în 2015, după analiza dosarelor medicale a 3.300 de femei aflate în postmenopauză, a concluzionat că bufeurile au durat în medie aproape șapte ani și jumătate! Acest „yoyo” hormonal, care uneori se joacă cu nervii noștri, i-ar preocupa în special pe cei care întâmpină aceste prime semne neplăcute la început, chiar înainte ca menstruatia lor să se oprească.
Dacă sunteți îngrijorat, nu așteptați să discutați cu ginecologul, care vă poate direcționa către soluții blânde sau vă poate prescrie un tratament hormonal menopauzal pentru a fi mai puțin îngrijorate.