Tot mai mulţi români se întreabă dacă este posibil ca după ce le-au fost administrată prima doză de AstraZeneca, la rapel să opteze pentru vaccinul Pfizer sau Moderna. Valeriu Gheorghiță, colonel-medic şi coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19 în România a răspuns la întrebarea tot mai comună în rândul populaţiei.
Invitat la un post de televiziune, dr. Valeriu Gheorghiță, a explicat care ar fi soluţia la întrebarea pusă de tot mai mulţi români ca urmare a scandalului în care este implicat AstraZeneca. De asemenea, Valeriu Gheorghiță explica ieri, 17 martie 2021, faptul că tot mai multe persoane vor să se vaccineze cu Pfizer sau Moderna în detrimentul AstraZeneca.
Ce spune, Valeriu Gheorghiță despre românii care nu îşi mai doresc rapelul cu AstraZeneca
Invitat la Antena 3, dr. Valeriu Gheorghiță a explicat faptul că românii care nu îşi mai doresc rapelul cu AstraZenca pot opta, după o anumită perioadă de timp pentru administrarea vaccinului Pfizer sau a vaccinului Morderna. Valeriu Gheorghiță menţionează că este greu de anticipat intervalul în care putem să ne administrăm alt vaccin decât AstraZeneca. Totuşi, medicul consideră că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil după care putem să ne vaccinăm cu Pfizer sau Moderna dacă nu mai dorim să facem rapelul cu AstraZeneca:
„Schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menținerea acelui tip de vaccin și pentru a două doză.
Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranță suplimentare sau date care să reducă protecția pe care persoană respectivă o poate obține prin vaccinare.
În ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca este greu să anticipăm intervalul de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem și dacă se va recomanda, o a două doză dintr-un alt vaccin.
Probabil că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil. Însă la acest moment cred că o singură doză ar fi suficient dacă ar fi să luăm în calcul, ipotetic, această variantă.” a explicat medicul Gheorghiță
Febră, frisoanele şi durerile musculare sunt reacţii adverse comune, susţine Valeriu Gheorghiță
În altă ordine de idei, Valeriu Gheorghiță susţine că unele reacţii adverse în urma vaccinării sunt reacţii comune, reacţii care se întâlnesc frecvent la persoanele tinere şi mai puţin la persoanele de peste 60 de ani. Totuşi, reacţiile adverse ar trebui să înceteze la 2 zile de la vaccinare. Dacă întâmpinam reacţii adverse severe ideal ar fi să stăm o perioadă în repaos la domiciliu:
„Aceste reacții adverse generale constând în febră, frisoare, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală, dureri de cap, sunt reacțiile comune pe care cei tineri le dezvoltă mai frecvent decât persoanele peste 60-65 de ani. În situația respectivă trebuie să ne sfătuim cu medicul de familie. Să luăm tratament antitermic sau antialergic în funcție de istoricul nostru medical. Aceste reacții trebuie să fie pasagere și să se remită în 1-2 zile.
Pentru acest tip de vaccin, care are o frecvența mai crescută a reacțiilor adverse, se poate avea în vedere și o perioadă de repaos la domiciliu, pentru a exista un control mai bun al stării generale și gestionării situației de moment. Dar nu toate persoanele care sunt vaccinate dezvoltă aceste reacții adverse.” a precizat Dr. Gheorghiță.
Sunt 10 cazuri raportate la 1000 de doze administrate. Aceasta este proporția raportată. Reacțiile adverse serioase sunt raportate și le avem în evidență.
Valeriu Gheorghiță îşi doreşte 100.000 de persoane vaccinate pe zi
În altă ordine de idei, Valeriu Gheorghiță spunea cu ceva timp în urmă că îşi doreşte că România să vaccineze 100.000 de persoane pe zi. Acest lucru s-ar putea întâmpla din aprilie 2021. Totuşi, premierul Florin Cîțu a vorbit și despre imunitatea de masă.
În viziunea lui, Guvernul are ca obiectiv atingerea imunității de masă în septembrie 2021 (obiectivul Guvernului).