Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Putem face Covid-19 de două ori?
Putem face Covid-19 de două ori?

Putem face Covid-19 de două ori?

15 oct. 2020, 21:48,
în Sanatate

Putem face Covid-19 de două ori? În teorie, după o infecție primară, un pacient dezvoltă anticorpi de protecție care îi conferă imunitate. Dar, în cazul Covid-19, cercetătorii încă se întreabă cu privire la eficacitatea anticorpilor în timp și la posibilitatea de reinfectare.

Putem fi reinfectați cu SARS-CoV-2, deși am dezvoltat deja Covid-19? Această întrebare a făcut obiectul a numeroase studii și a mobilizat cercetătorii inca de la începutul epidemiei. Un studiu publicat în revista The Lancet Infectious Diseases de către o echipă de cercetători americani a ridicat, la rândul său, riscul recontaminării.

Oamenii de știință au raportat cazul clinic al unui pacient în vârstă de 25 de ani, din Nevada (Statele Unite), testat pozitiv pentru prima dată în aprilie anul trecut, cu puține simptome. În iunie, după două teste negative, acesta a dezvoltat simptome severe și a fost pus pe oxigen. Testul SARS-CoV-2 pozitiv a arătat că este prezenta o infecție nouă, independentă de prima.

„Gradul de imunitate de protecție conferit de infecția cu sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) este în prezent necunoscut si posibilitatea re-infecției nu este încă pe deplin înțeleasă”. totuși”, reamintesc autorilor studiului.

Putem face Covid-19 de două ori? Câte cazuri de reinfecție au aparut în lume?

Începând din 12 octombrie, potrivit The Lancet Infectious Diseases, cinci cazuri de re-infecție au fost diagnosticate formal în întreaga lume: în Hong Kong, Belgia, Olanda, Ecuador și statul Nevada din Statele Unite. Aproximativ alte 20 de cazuri au fost identificate, în special în Coreea de Sud și Israel.

„Acest lucru nu înseamnă că nu sunt mai mulți pacienți afectați”, avertizează profesorul Mark Pandori, autorul principal al studiului. Pentru a fi sigur că există o a doua infecție, trebuie efectuată o analiză genetică a probelor prelevate din fiecare infecție. Face posibilă verificarea faptului că tulpinile virusului sunt destul de diferite. Un dispozitiv greoi de implementat pe scară largă, care complică detectarea pacienților.

Ce știm despre durata de viață a anticorpilor specifici SARS-CoV-2?

În teorie, o persoană deja infectată cu un virus este imună la acesta. Când corpul nostru intră în contact cu un virus, acesta dezvoltă anticorpi specifici care sunt capabili să recunoască și să combată virusul mai eficient atunci când sunt confruntați cu el din nou. De asemenea, pe acest principiu se bazează vaccinarea și imunitatea colectivă: atunci când 60% din populație a fost în contact cu virusul, rata de reproducere a acestuia (numărul de persoane infectate de un pacient), scade la 1 și epidemia nu se mai răspândește, explică matematicianul și epidemiologul Jean-Stéphane Dhersin, potrivit Sante Magazine.

„S-ar părea că persoanele infectate cu coronavirus își pierd treptat anticorpii”, indică dr. Pierre Zachary, farmacist biolog, responsabil pentru serologiile infecțioase din cadrul grupului de biologie medicală Biogroup-LCD.

Și specialistul continuă: „Probabil că vă pierdeți anticorpii, mai mult sau mai puțin rapid, în funcție de gravitatea bolii. Persoanele care își pierd rapid anticorpii ar fi putut suferi de forme mai puțin simptomatice sau chiar asimptomatice ale bolii. Dimpotrivă, este posibil ca pacienții foarte simptomatici sau care au fost spitalizați în terapie intensivă să-și piardă anticorpii mai puțin repede”. O constatare potențial dramatică in contextul vaccinarii.

Ceea ce îi îngrijorează pe cercetători este timpul scurt care apare între prima și a doua infecție. În cazul pacientului din Hong Kong (primul pacient diagnosticat oficial), au trecut patru luni și jumătate între prima și a doua infecție. Si 48 de zile în cazul pacientului american.

„Exemplele altor coronavirusuri, responsabile pentru răcelile obișnuite, arată că nu există imunitate pe tot parcursul vieții”, a alertat Maria van Kerkhove, manager tehnic al unității OMS de gestionare a pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *