Un studiu confirmă legătura dintre menopauză și declinul cognitiv, inclusiv pierderea memoriei, și subliniază că este chiar mai important decât ceea ce alte lucrări științifice au putut demonstra înainte. Mai ales în rândul femeilor cu venituri mici. Putem da vina pe menopauză pentru uitare și neatenție?
Dacă este mai probabil să uitați lucrurile de zi cu zi pentru o clipă sau să aveți mai multe dificultăți de concentrare și de abordare a conceptelor complexe decât în trecut, motivul ar putea fi apariția menopauzei. Un studiu publicat în „Menopauză”, jurnalul Societății de Menopauză din America de Nord (NAMS), afirmă că menopauza (perimenopauză, menopauză și post-menopauză) reprezinta un factor determinant al declinului performanței cognitive, și arată că acest fenomen poate continua în perioada postmenopauză. Această scădere ar fi independentă de alte simptome cunoscute sub numele de anxietate și bufeuri.
„Se presupune, în general, că memoria oamenilor scade odată cu vârsta, la fel și capacitatea lor de a învăța lucruri noi și de a înțelege concepte dificile. Dar studiile la scară largă au sugerat că menopauza este un factor de risc pentru disfuncția cognitivă”, specifica autorii studiului.
Acestia subliniază că multe dintre aceste studii nu au caracterizat durata acestor modificări cognitive și au sugerat, de asemenea, că dificultățile de memorie se pot rezolva în perioada postmenopauză. Cercetatorii au dorit să confirme această ipoteză apelând la 440 de femei cu venituri reduse, inclusiv femei cu HIV pozitiv.
Putem da vina pe menopauză pentru uitare și neatenție? Mai mulți factori de risc trebuie luați în considerare
Rezultatele arată că „stadiul menopauzei este un factor determinant cheie al cunoașterii, dar că scăderile/afectările cognitive semnificative persistă și după menopauză, afectând învățarea și memoria. Cercetătorii consideră că descoperirile lor pot fi explicate prin faptul că studiul lor a inclus mai multe femei cu venituri mici, cu factori de risc pentru disfuncție cognitivă.
„Studiile anterioare au confirmat faptul că funcția cognitivă este compromisă de factori precum HIV, sărăcia, nivelul scăzut de educație, dependența de droguri, stresul, accesul limitat la asistență medicală de calitate”.
Echipa științifică consideră că aceste rezultate sunt importante, deoarece este primul studiu cunoscut care evaluează modificările performanței cognitive în toate etapele menopauzei.
„A arătat declinuri cognitive de-a lungul timpului în învățare, memorie și atenție, de la premenopauză la postmenopauză. Mai multe dintre aceste modificări au fost documentate pentru a atinge un nivel semnificativ clinic de afectare cognitivă”, adaugă ea. Dar concluziile studiului subliniază importanța unor cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri și a identifica factorii responsabili pentru diferențele individuale în modificările cognitive.
Menopauza este un fenomen fiziologic natural caracterizat prin încetarea ovulației și, prin urmare, sfârșitul funcției ovariene și a ciclului menstrual. Se spune că este cu adevărat „instalata” atunci când menstruatiile lipsesc timp de un an, se instalează treptat după o perioadă esențială: perimenopauză care poate dura de la doi la patru ani. Perimenopauza se manifestă prin: o alternanță a ciclurilor scurte și lungi (perioade neregulate), sindrom premenstrual și primele bufeuri și transpirații nocturne. Aceste simptome apar de obicei în jurul vârstei de 47 de ani și se datorează unei deficiențe hormonale.