Pușcăriașul Relu Fenechiu se roagă de judecători, prin diferite dosare, să nu-l pună la plata unor taxe de timbru, iar, printre altele, cere eșalonarea achitării acestora, pozând într-un om sărac lipit pământului. După ce a fost condamnat în două dosare anticorupție și obligat la plata unor prejudicii, statul a reușit să îi ia doar… „praful de pe tobă”! Asta, în condițiile în care firma La Rocca SRL, controlată de familia Fenechiu, a renunțat să mai execute silit PNL în cursul anului trecut. Societatea cerea de la PNL o sumă de aproximativ două milioane de lei, iar renunțarea la procese a fost făcută în baza unei tranzacții încheiate între La Rocca și PNL pe data de 14 martie 2018
Fostul pușcăriaș Relu Fenechiu le râde-n nas autorităților! În vreme ce, în unele dosare, li se plânge judecătorilor că nu are bani de achitat taxe de timbru ori că dorește eșalonarea acestora, nu mai târziu de 2018, firma controlată de familia sa a încasat un purcoi de bani de la partidul aflat acum la guvernare, PNL.
E adevărat că, în scripte, în cursul anului 2018, societatea comercială La Rocca SRL Iași apărea ca fiind condusă de Mariana Daniela Fenechiu, soția fostului pușcăriaș Relu Fenechiu.
Înțelegere între La Rocca și PNL
În cursul anului trecut, SC La Rocca SRL, firmă controlată de familia Fenechiu, a dat în judecată Partidul Național Liberal (PNL). Atunci, reclamanții le solicitau magistraților din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 București să dispună executarea silită a formațiunii politice aflate acum la guvernare.
Pe data de 24 aprilie 2018, judecătorii bucureșteni au emis o decizie.
„Ia act de cererea de renunțare la judecarea cauzei având ca obiect conexare dosare de executare formulată de către reclamanta La Rocca SRL în contradictoriu cu pârâtul Partidul Național Liberal”, au precizat magistrații.
Aceștia au arătat în motivarea sentinței că La Rocca a precizat că are două titluri executorii împotriva PNL. Însă, pe data de 29 martie 2018, firma ieșeană a formulat o cerere de renunțare la judecată, având în vedere că cele două părți în litigiu au încheiat o tranzacție cu două săptămâni înainte.
Instituțiile statului ar fi trebuit să verifice aceste tranzacții și să observe că Relu Fenechiu s-a folosit de diferite subterfugii pentru a evita plata prejudiciului creat după ce a recunoscut că a încasat cea mai mare șpagă din istoria României. Astfel, în timp ce oamenilor simpli li se pune poprire pe conturi pentru datorii și de câteva sute de lei, Relu Fenechiu, cu complicitatea autorităților statului, evită plata unui prejudiciu prin diferite subterfugii, cum ar fi un potențial divorț sau faptul că nu mai este acționar la o firmă care avea de încasat o sumă uriașă de la PNL!
Liberalii, chemați la judecată
Firma fostului lider liberal Relu Fenechiu a cerut în instanță ca PNL să achite aproximativ 310.000 de euro, pentru materiale electorale furnizate în 2009. La un moment dat, conturile pe care formațiunea politică le are la BCR au fost blocate, în urma acțiunii în instanță a La Rocca SRL.
Familia Fenechiu a susținut că avea de încasat de la partid 1,4 milioane de lei, debit și penalități, după ce ar fi livrat materiale în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2009. Într-o altă acțiune, depusă tot de La Rocca SRL la aceeași instanță, firma a solicitat validarea popririi conturilor PNL. Acțiunile firmei La Rocca au fost depuse la instanță la începutul anului trecut pentru că firma lui Fenechiu nu și-a putut recupera în alt mod banii. De precizat este faptul că, la cei 1,4 milioane de lei ce făceau obiectul celor două procese, s-au adăugat alți 600.000 de lei, drept despăgubiri.
Condamnat în două dosare de corupție
Ex-ministrul Transporturilor a fost condamnat în urma a două dosare întocmite de procurorii anticorupție, respectiv în dosarele intitulate generic „Transformatorul” și „Siveco”.
În octombrie 2016, procurorii DNA au precizat ca au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Relu Fenechiu.
„În perioada 2012-2014, inculpatul Fenechiu Relu a pretins și a primit de la o firmă de software un procentaj de 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 13.990.059 de lei, fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de 8.130.721 de lei, fără TVA), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte. Concret, sprijinul acordat de inculpatul Fenechiu Relu s-a materializat în intervenția sa la funcționari din cadrul Ministerului Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora avea influență la acel moment. Pentru acest «ajutor», inculpatul a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro). Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, inculpatul Fenechiu Relu i-a determinat pe reprezentanții firmei de software să încheie cu societățile respective mai multe contracte de prestări servicii, care, în realitate, nu au fost executate”, au spus procurorii anticorupție.
Relu Fenechiu a recunoscut că a luat șpagă
Conform acestora, în prezența apărătorului ales, Fenechiu a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv trei ani și zece luni de închisoare. De asemenea, procurorii anticorupție au stabilit, prin acordul încheiat cu inculpatul Fenechiu, și măsura confiscării echivalentului în lei al sumei de 901.526,38 euro (la data punerii în executare a hotărârii judecătorești). Amintim că Relu Fenechiu a fost pus în libertate, după o pedeapsă rezultantă de cinci ani și sase luni de pușcărie, din care a executat aproximativ trei ani și jumătate în detenție la Penitenciarele Iași și Vaslui.
Fiscul a luat praful de pe tobă!
Relu Fenechiu a fost obligat de judecători la plata unor daune consistente către bugetul statului, însă finanțiștii se chinuiesc și acum să recupereze din prejudicii.
Astfel, fostul liberal a făcut tot posibilul ca autoritățile să nu îi ia din avere. Soția lui Relu Fenechiu, Mariana, a cerut în instanță împărțirea bunurilor comune. De asemenea, Relu Fenechiu a contestat executarea silită demarată de finanțiști. De fapt, fostul ministru al Transporturilor a deschis în ultimii ani mai multe procese la Judecătoria Iași, prin care încearcă stoparea executărilor silite începute împotriva lui. Astfel, Fenechiu a dat în judecată ANAF și le-a cerut magistraților să admită contestația la executare a tuturor actelor, dar și a procesului-verbal de sechestru pentru bunurile mobile de pe data de 12 iulie 2017.
Relu Fenechiu controla din umbră și SC Profile Business Consulting
Mai mult, Relu Fenechiu le cere magistraților din cadrul Tribunalului Iași să oblige SC Profile Business Consulting la plata sumei de 3.925.367 de lei.
„Această sumă reprezintă împrumuturile făcute de mine pârâtei, plus dobânda legală. Între anii 2010-2014, pârâta a încasat, în baza unei relații comerciale, întreaga sumă de la SC Siveco SA România. La audierea administratorului unic și asociat al pârâtei în dosarul penal 199/P/2016 al DNA, acesta a declarat sub jurământ că, pentru sumele încasate, nu a prestat niciun serviciu și că Siveco le-a plătit la solicitarea mea. În aceeași declarație, a mai menționat faptul că sumele încasate reprezentau un împrumut acordat societății și provenit de la mine, împrumut pe care urmează să îl returneze. Pe baza acelei declarații, eu am fost condamnat pentru spălare de bani și am fost obligat să plătesc statului român sumele încasate de firma Profile Business Consulting”, a subliniat Relu Fenechiu în cererea aflată pe rolul instanței.