Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, a scris pe pagina sa de Facebook despre întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Daniel.
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marți, 15 februarie, cu Patriarhul Daniel, la Reședința Patriarhală.
Detalii despre această întâlnire nu au fost oferite nici de Nici Administrația Prezidențială și nici de către Patriarhie.
„Comunicare prezidențială praf. Te apuci și anunți, de la nivelul cel mai înalt în stat, că cei mai importanți oameni din România se întâlnesc. Evident, nu să joace șah. Cu certitudine, subiecte care vizează poporul. După care, taci. Asurzitoare tăcere. Cinică. Deranjantă. Ca și cum ce au discutat nu ne privește. Misterul cel mai mare nu e ce au discutat, ci de ce ne-a mai anunțat….“, a precizat preotul Eugen Tănăsescu.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: „Probabil așa a solicitat Președintele!“
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a susținut că decizia de a nu fi făcută publică discuția a aparținut președintelui Klaus Iohannis, care a transmis că vor fi tăieri din banii pentru Catedrală, salarizare, dar și proprietățile Bisericii.
„Și nu cred în ruptul capului că Patriarhia nu ne-ar spune. Probabil așa a solicitat Președintele. Iar dacă KWJ s-a dus glonț la Patriarh, nu vă așteptați la ceva bun. În contextul actual, mai mult ca sigur că e vorba de bani. Tăiați. Catedrala, salarizare, proprietățile Bisericii”, a mai scris Eugen Tănăsescu pe pagina sa de Facebook.
Vasile Bănescu: „O întâlnire firească, cu caracter interpersonal“
Purtătorul de cuvânt al Patrarhiei, Vasile Bănescu, a declarat pentru că a fost o vizită firească, fără a exista alte detalii publice despre aceste eveniment.
„A fost o vizită firească la început de an, o întânire oficială în spiritul dialogului dintre două instituții importante ale societății românești pe temele actuale ale acesteia. Neparticipând la întânire, nu vă pot preciza care anume. Președintele însuși nu a făcut nicio declarație în acest sens, ceea ce indică nu doar caracterul interinstituțional, ci și pe cel interpersonal al acestei întâniri”, a declarat Vasile Bănescu.
Bani tăiați din bugetul pentru biserici
În proiectul de buget pentru 2021, Guvernul reduce banii alocați anul acesta pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult, cu aproape 89% față de 2020. Biserica va primi puțin peste 760 de milioane de lei, prin trei proiecte.
Astfel, proiectul de buget pentru 2021 prevede o reducere cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocați pentru construcția și restructurarea bisericilor, de la circa 249 de milioane de lei în 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta. Acești bani vor fi folosiți pentru funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.
O creștere apare la contribuția statului la salarizarea personalului de cult, unde majorarea va fi cu 2,36% în anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. De asemenea, din acești bani este sprijinită și Biserica Ortodoxă care își desfășoară activitatea în afara țării.
O creștere mai mare este înregistrată la bugetul pentru personalul din învățământul teologic, Astfel, acesta crește anul acesta cu 33% față de 2020, suma acordată ajungând la 8,83 de milioane de lei pentru acest capitol.