Oamenii care poartă ochelari de vedere pot prezenta un risc mai mic de a contracta COVID-19 decât cei care nu poartă astfel de dispozitive. Cel putin asta sugerează un studiu din China care a constatat că proporția pacienților cu COVID-19 care purtau ochelari a fost mult mai mică decât cea a populației generale.
Cercetătorii au analizat informații de la 276 de pacienți dintr-un spital din provincia Hubei, China, și au descoperit că doar aproximativ 6% au spus că poartă ochelari mai mult de 8 ore pe zi, toți având miopie sau hipermetropie.
Noul studiu, publicat pe 16 septembrie în revista JAMA Ophthalmology, „este provocator și ridică posibilitatea ca utilizarea protecției ochilor de către publicul larg să ofere un anumit grad de protecție împotriva COVID-19”, a spis dr. Lisa Maragakis, un profesor asociat de medicină și epidemiologie la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, care nu a fost implicat în studiu.
Cu toate acestea, Maragakis avertizează că este mult prea devreme pentru a recomanda tuturor să poarte ochelari de vedere, ochelari de soare sau viziere în public, pe lângă măști de față, pentru a se proteja împotriva COVID-19. Noul studiu are o serie de limitări – pentru început, studiul a fost relativ mic și a inclus pacienți la un singur spital. Important, studiul a găsit doar o asociere și nu poate dovedi o relație „cauză-efect” între purtarea ochelarilor și protejarea împotriva COVID-19, a spus Maragakis.
Maragakis a solicitat mai multe studii pentru a confirma descoperirile și pentru a determina „dacă există vreun beneficiu incremental al purtarii ochelarilor sau a altor forme de protecție a ochilor în mediile publice, pe lângă purtarea unei măști și a distanțării fizice, pentru a reduce riscul de COVID -19.”
Niciunul dintre participanții la studiu nu a purtat lentile de contact
Deși este recomandat ca lucrătorii din domeniul sănătății să poarte viziere sau ochelari de protecție a feței, împreună cu măști de față, pentru a reduce riscul de COVID-19, în general, ghidurile de sănătate publică nu promovează utilizarea protecției ochilor pentru public; în schimb, acestea subliniază importanța măștilor, a distanțării fizice și a spălării mâinilor.
Purtarea ochelarilor scade riscul de COVID-19? Pentru a afla raspunsul, autorii studiului, de la Spitalul Suizhou Zengdu din Suizhou, China, au decis să analizeze legătura dintre ochelari și prevenirea COVID-19 după ce au observat că puțini pacienți cu COVID-19 din spital au purtat ochelari.
Au înscris cei 276 de pacienți în studiul lor, între 27 ianuarie și 13 martie 2020. Toți participanții au fost întrebați dacă purtau ochelari, cât timp purtau ochelari în timpul zilei și de ce aveau nevoie de ochelari.
În general, 30 de participanți, adica aproximativ 11%, au spus că poartă ochelari, dar doar 16 participanți, 5,8%, au purtat ochelari mai mult de 8 ore pe zi și asta a fost pentru miopie. Ceilalți 14 participanți purtau ochelari de lectură.
Pentru a compara acest lucru cu populația generală, cercetătorul s-a bazat pe un studiu realizat în 1985 în rândul studenților din provincia Hubei, care a arătat că aproximativ o treime avea miopie, aproape toți purtând ochelari.
Cu toate acestea, Maragakis a menționat că acest grup de comparație este o limitare a studiului, deoarece cercetarea a avut loc „cu zeci de ani mai devreme” și nu era specifică Suizhou.
Dar, în general, miopia este o afecțiune comună, estimată să afecteze 27% din populația lumii în 2010, cu cea mai mare prevalență în Asia de Est, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Niciunul dintre participanții la studiu nu a purtat lentile de contact.
Purtarea ochelarilor scade riscul de COVID-19 din cauza ca oamenii iti ating mai rar ochii
Cercetătorii nu au examinat de ce ochelarii pot reduce riscul de COVID-19, dar au emis ipoteza că purtarea ochelarilor descurajează oamenii să-și atingă ochii, ceea ce ar reduce șansele ca oamenii să transfere virusul de pe mâini în ochi. Se știe că celulele oculare au receptori care permit SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, să intre în organism, virusul fiind detectat în ochii pacienților cu COVID-19.
Maragakis a adăugat că ochelarii de vedere pot „servi și ca o barieră parțială care reduce inoculul [cantitatea] de virus într-un mod similar cu ceea ce s-a observat pentru măștile de pânză”.
„Aceste descoperiri sugerează că ochiul poate fi o cale importantă de infecție pentru COVID-19, și ar trebui acordată o atenție sporită măsurilor preventive, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingerii ochilor”, au concluzionat autorii studiului, potrivit Live Science.