Prima pagină » Coronavirus » Purtarea măştii FFP2 a devenit obligatorie în Austria! Cât costă o astfel de mască

Purtarea măştii FFP2 a devenit obligatorie în Austria! Cât costă o astfel de mască

26 ian. 2021, 13:02,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Purtarea măştii FFP2 a devenit obligatorie în Austria începând de luni, 25 ianuarie, pentru cei cu vârste de peste 14 ani în mijloacele de transport, magazine, locurile de prestare a serviciilor şi cabinetele medicale, potrivit France Presse.

În Austria este necesară purtarea acestor măşti deoarece se consideră că au o filtrare mai eficientă – blochează 94% din aerosoli – în autobuze, tramvaie, trenuri şi metrou. Măsura se aplică şi în supermarketuri şi în locurile de prestări servicii cum ar fi atelierele de reparaţii auto sau cabinetele medicale.

Profesorii, lucrătorii în depozite, precum şi funcţionarii din serviciul public aflaţi în contact cu populaţia trebuie de asemenea să respecte această regulă la locul de muncă, cu excepţia cazului în care pot menţine distanţa de doi metri.

Masca FFP2, vândută cu 59 de eurocenți în Austria

Femeile însărcinate şi persoanele care prezintă contraindicaţii medicale sunt exceptate, la fel ca personalul care acceptă să facă teste regulate pentru detectarea coronavirusului.

Punerea în aplicare a acestei noi măsuri, puţin răspândită în Europa, nu a suscitat dezbateri reale în ţară, iar autorităţile de reglementare „asigură că măştile sunt vândute la costul de producţie”, adică 59 de eurocenţi bucata (aproape 3 lei).

A treia carantină în Austria

În pofida celei de-a treia carantine intrate în vigoare după Crăciun şi prelungită până cel puţin la 8 februarie, numărul infecţiilor practic nu scade în această ţară de 8,9 milioane de locuitori.

Noile contaminări zilnice se situează în jurul a 130 la 100.000 de locuitori. Or, guvernul şi-a stabilit ca obiectiv în acest sens ca numărul de infecţii să nu depăşească 50 la 100.000.

Şcolile, muzeele, sălile de sport, sălile de cinema şi magazinele neesenţiale sunt în prezent închise, iar locuitorii sunt îndemnaţi să-şi limiteze cât mai mult contactele.

Măștile FFP2, obligatorii și în Germania

Decizia introducerii obligativității purtării măștii FFP2 a fost luată în Germania încă de săptămâna trecută. Cancelara Angela Merkel și premierii celor 16 landuri federale au anunțat că lockdown-ul va fi prelungit până pe 14 februarie și vor fi introduse și reguli suplimentare.

În transportul în comun și în magazine se introduce obligativitatea purtării unor măști medicale – nu mai sunt de ajuns măștile de stofă reutilizabile. Este vorba de așa-numitele ” măști de operație” simple și de măștile FFP2 și KN95/N95. Cancelara Angela Merkel a declarat că această măsură este necesară din cauza pericolului crescut pe care îl prezintă noua variantă a coronavirusului, care a trecut printr-o mutație. Această variantă este mai contagioasă decât cea precedentă.

Angajatorii vor fi obligați să le ofere angajaților posibilitatea de a lucra de acasă, în măsura în care profesia respectivă o permite. Această reglementare urmează să rămână valabilă până pe 15 martie. În continuare, membrii unei gospodării nu au voie să se întâlnească decât cu o singură persoană din afara gospodăriei. Școlile rămân închise.

Premierul bavarez Markus Söder a pledat pentru aplicarea cu mai multă consecvenţă a măsurilor anti-coronavirus, plângându-se la postul public de televiziune ARD, că „jumătate din landurile federale fac altceva”. Atunci, întreabă Söder, pentru ce se mai iau decizii? Din perspectiva sa, Bavaria, landul pe care îl conduce, combate cu fermitate coronavirusul, referindu-se şi la noile măsuri, aplicate de luni, în speţă purtarea obligatorie a măştilor de tip FFP2 şi interdicţia de a ieşi noaptea din casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *