În absența oricărei legi sau stări de alertă care ar putea impune purtarea unor dispozitive medicale în spații închise sau deschise, orice încercare de a le impune oamenilor așa ceva este un abuz și o încălcare a legislației.
Ploiești și-a făcut steag al pandemiei pe care l-a arborat pe instituția Primăriei, anunțând că a intrat în „scenariul galben” pentru COVID-19, însă nu există niciun scenariu de acest fel, pentru că nu există nicio lege în acest sens, iar administrația locală nu poate impune reguli peste legislația națională. Sunt și patroni care deja le impun angajaților, în mod abuziv și prin încălcarea mai multor legi, să poarte mască. Aceștia pot fi condamnați penal pentru încălcarea drepturilor angajaților.
Legea 55/2020 nu se mai aplică din martie 2022, după încetarea stării de alertă în România. Cu toate acestea, imediat după ce s-au înregistrat noi cazuri de COVID-19, unii români au început să aplice niște reguli stabilite de ei, pe persoană fizică sau ca reprezentanți ai autorităților locale. Avocatul Gheorghe Piperea explică de ce nimeni nu poate impune reguli, mai ales sanitare, în afara legii.
„Alexandru Rafila și toți ceilalți nu mai vorbesc despre obligativitate, ci spun că sunt recomandate. Nu există obligativitate, iar dacă oamenii nu au înțeles, trebuie să li se explice că nimeni nu poate obliga pe nimeni să poarte mască în acest moment”, a explicat Gheorghe Piperea.
Deși încalcă mai multe legi ale statului român, Primărie Ploiești a început să facă „legi” și să arboreze noi drapele, ca și cum ar fi stat în stat, iar instituția Prefectului, care ar fi trebuit să intervină în această gravă încălcare a Codului Administrativ, nu s-a autosesizat.
„Steagul arborat de Primăria Ploiești e mai mult decât ridicol. E absolutamente stupid și nu există nicăieri în lume așa ceva. Din punct de vedere legal, ar trebui să fie sesizat prefectul de Prahova. Consilierii locali ar trebui să întrebe administrația acelei clădiri cum își permite să își bată joc în halul acesta de simboluri și de populație. Primăria încalcă în primul rând Codul Administrativ și cei care au făcut asta pot fi sancționați cu amenzi contravenționale sau chiar demiși pentru ceea ce au făcut”, mai spune Piperea.
Scenariile autorităților din Prahova
Pe lângă arborarea drapelului COVID, Primăria Ploiești, dar și alte instituții din județul Prahova inventează, cu de la ele putere, scenarii colorate, fără niciun fel de bază legală. Pe 12 iulie, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a anunțat că municipiul Ploieşti și alte patru localități din judeţ au intrat „în scenariul galben”, din cauza numărului mare de cazuri noi de COVID-19. Dar „scenariul” anunțat de DSP era valabil doar în perioada stării de alertă, în baza Legii 55/2020 – care nu mai există. Orice astfel de abordare este un abuz, din punct de vedere legal.
Dacă astfel de măsuri nu sunt stabilite de Guvern, autoritățile locale nu au niciun drept să le impună, copiind ceea ce se întâmpla în timpul stării de alertă. Cu toate acestea, după ce DSP a anunțat „scenariul galben” pentru Ploieşti, Văleni de Munte, Păuleşti, Cocorăşti Misli şi Gherghiţa, care au o incidenţă a cazurilor de COVID-19 peste 1,5, Andrei Volosevici, primarul municipiului Ploieşti, a anunţat că întrunește Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), care va decide dacă este cazul să se impună din nou restricţiile specifice „scenariului galben”.
Amenințați că vor fi concediați
În afară de autoritățile locale din Prahova, deja sunt mai mulți patroni care fac abuzuri, profitând de disperarea angajaților.
„Ne-au obligat să purtăm mască, pentru că altfel ne dau afară. Stăm în căldură, fără aer condiționat, ni se face rău, iar de luni trebuie să purtăm masca 12 ore. Așa a zis patronul”, spune o femeie disperată de la o croitorie din Pucioasa, județul Dâmbovița. „A fi obligat să porți astfel de însemne ale supunerii este împotriva Codului Muncii și oamenii pot face plângeri la Camerele de Muncă. Regulamentul de ordine interioară și Contractul individual de muncă nu pot să încalce legea. Acestea se fac în baza legii și nu în afara ei. Nu poate impune nimeni un dispozitiv medical pentru angajați, nici măcar în clinicile medicale. Astfel de abuzuri se pedepsesc, atât contravențional, cât și penal, deoarece condiționarea dreptului la muncă este infracțiune”, mai explică avocatul, potrivit Jurnalul. Amenințarea că vor fi concediați este o încălcare a dreptului muncii și a drepturilor omului.
Spitalele și policlinicile pot introduce astfel de măsuri doar dacă este carantină, dar impunerea purtării măștii în situația în care nu e stare de alertă înseamnă abuz și se sancționează. ANPC a luat decizia de a interzice purtarea măștii în unele clinici medicale.