Prima pagină » Sanatate » Puroi la măsea: Cât de grav este și cum se tratează abcesul dentar

Puroi la măsea: Cât de grav este și cum se tratează abcesul dentar

03 iun. 2021, 10:13,
BZI.ro, în Sanatate

Durerea de măsea cauzată de puroi este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se prezintă pacienții la cabinetul stomatologic. Abcesul dentar este o infecție bacteriană care presupune apariția unei colecții de puroi la vârful sau în partea laterală a unui dinte.

Abcesul dentar se manifestă prin durere severă, pulsantă locală, la nivelul dintelui sau al maselei și care poate iradia la ureche, maxilar, gât și cap. Abcesul apare în urma unei complicații a unei infecții dentare, cel mai frecvent de vină fiind o carie netratată.

Abcesul poate fi provocat și de o afecțiune de natură bacteriană în urma unor traumatisme la gingie sau pe suprafața măselei și care deteriorează învelișurile de protecție.

Abcesul este vizibil sub forma unor pungi cu puroi care cresc la rădăcina măselei sau între gingie și măsea sau chiar pe gingie.

abces dentar

Puroi la măsea: Cauze și simptome

Abcesul dentar poate fi gingival sau periodontal și periapical. Cauza apariției celor două tipuri de abcese este o infecție în spațiul dintre gingie și măsea. Abcesul este cauzat de bacteriile din placa dentară de la nivelul marginii gingivale sau resturile alimentare rămase între gingie și măsea.

Abcesul periodontal se formează în partea laterală a dintelui și mai aproape de marginea gingivală.

Abcesul periapical este cauzat de o infecție în interiorul dintelui. Punctul de plecare al acestuia sunt microbii din cariile dentare. În această situație, bacteriile din cariile dentare pătrund în pulpa dintelui și pe urmă în țesuturile situate sub măsea, prin canalul radicular, producând infecții ale acestora.

Abcesul periapical se formează la vârful rădăcinii dintelui. Acesta poate apărea și la lucrări dentare mai vechi.

De obicei, abcesul dentar se formează rapid, iar principalul symptom este durerea intensă care poate radia spre cap, gât, urechi sau obraz. Sunt cazuri când apariția abcesului dentar nu provoacă durere sau aceasta este redusă, chair dacă se vede sacul cu puroi, care apare ca o umflătură în dreptul măselei.

Alte simptome asociate abcesului dentar sunt durerile la nivelul măselei, care cresc treptat, dureri la nivelul gâtului, urechii sau osului maxilar de pe partea măselei afectate, dureri în timpul masticației, dureri la atingerea măselei, respirație urât mirositoare și/sau un gust neplăcut în gură.

În plus, pot să apară dificultăți la masticație și/sau înghițirea alimentelor, înroșirea gingiei, schimbarea culorii măselei afectate și chair tumefierea obrazului sau a feței în partea măselei afectate. De asemenea, persoana care are abces dentar poate acuza stări febrile, frisoane, dureri de cap, sângerări gingivale, salivare excesivă, scăderea poftei de mâncare sau transpirație excesivă.

abces dentar

 

Tratamentul abcesului dentar

Persoanele care au abces dentar trebuie să meargă la consult la un cabinet stomatologic. Medicul va examina vizual cavitatea orală, dar poate recomanda și o radiografie dentară. În funcție de cauza care a determinat apariția abcesului dentar, se va stabili tratamentul.

Pentru tratarea abcesului dentar, poate fi nevoie de o incizie la nivelul gingiei, pentru a elimina puroiul. În cazul tratamentelor pe canalul dentar, pacientul trebuie să meargă de mai multe ori la cabientul dentar. Un abces dentar poate fi tratat și cu ajutorul antibioticelor.

Persoane care are abces dentar poate apela, până merge la cabientul stomatologic, la antiinflamatoare. De asemenea, poate pune comprese cu apă rece sau cu gheață pe obrazul unde este abcesul.

abces dentar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *