Prima pagină » Sanatate » Puroi la deget: Cauze, simptome și tratament ale panarițiului

Puroi la deget: Cauze, simptome și tratament ale panarițiului

04 ian. 2022, 12:11,
în Sanatate

Cunoscut ca și cea mai întâlnită afecțiune al nivelul unghiei, puroiul la deget, apare frecvent și afectează partea bazală a unghiei, cuticula. Boala este cauzată de pătrunderea bacteriilor și a microbilor în piele după crearea unei leziuni (tăierea sau înțeparea cuticulei) care duce la apariția afecțiunii denumite popular puroi la deget. 

Atunci când o cuticulă a pielii este afectată, aceasta devine inflamată sau iritată și trebuie acționat rapid cu un tratament local pentru a evita complicațiile ce pot apărea. Apare atât la nivelul mâinilor, dar și a picioarelor și cauzează o stare de disconfort, durere și usturime. Infecție este de obicei superficială și localizată la nivelul țesutului moale, în zona pielii din jurul unghiilor de la mâini sau picioare. 

Zona este fierbinte la atingere, modifică forma unghiei, iar unde este localizată infecția apare un săculeț cu puroi

Puroi la deget: Simptome

Puroiul la degete este cea mai întâlnită problemă de la nivelul pielii care apare în jurul unghiei sau pe pulpa degetului. Panariţiul, așa cum este definit în medicina de specialitate, poate evolua în câteva ore sau în câteva zile şi se observă odată cu creşterea în volum a degetului, înroşirea acestuia şi o durere apăsătoare în jurul degetului. De asemenea, provoacă mâncărime, zona este fierbinte la atingere, modifică forma unghiei, iar unde este localizată infecția apare un săculeț cu puroi.

Descoperit la timp, acesta se tratează ușor și acasă prin administrarea unui antiinflamator care are rezultate eficiente. Atunci când nu se tratează la timp, poate apărea o formă cronică, iar infecția trebuie drenată cu ajutorul medicului, în cabinetul de specialitate, cu ajutorul instrumentelor chirurgicale. În cazul în care rana nu este îngrijită corespunzător, iar țesuturile afectate nu sunt înlăturate, drenarea este fără rezultate pozitive. 

Cea mai întâlnită afecțiune al nivelul unghiei, puroiul la deget, apare frecvent și afectează partea bazală a unghiei, cuticula

Adesea, această infecție de la nivelul unghiilor apare și ca urmare a unei manichiuri sau pedichiuri incorect realizate fără a folosi instrumente curățate, dezinfectate sau sterilizate înainte de a începe procedura. 

Factorii de mediu, în special umiditatea, favorizează apariția puroiului la deget. 

Panarițiul mai poate apărea și ca rezultat al candidozei cutanate sau al reacțiilor toxice la tratament medicamentos. 

Această afecțiune se poate trata și acasă prin administrarea antiinflamatoarelor, a medicamentelor de specialitate, antibioticilor și antisepticilor la recomandarea medicilor

Boli care stimulează apariția infecțiilor la nivelul unghiilor

Diabetul este una dintre bolile care susține și stimulează apariția infecțiilor, de toate tipurile, pentru că rănile provocate se vindecă greu, iar zahărul din organism hrănește bacteriile și ajută la acutizarea și inflamarea leziunilor provocate. 

O altă afecțiune care poate duce la apariția puroiului la deget este neuropatia periferică. Persoanele afectate de neuropatia periferică nu își simt în totalitate terminațiile nervoase de la nivelul pielii, iar receptorii nu sunt funcționali pentru a stimula și transmite durerea. Infecțiile sunt greu de sesizat, iar tratamentul este unul ce necesită mai mult timp. 

Și cancerul poate fi una dintre cauzele care duc la apariția infecției la deget. Cancerul este cel ce face ca organismul să își piardă din rezistența la infecții, iar rănile provocate la nivelul pielii sunt agresive. Apar frecvent în forme grave, dureroase și greu de tratat. 

Boala este cauzată de pătrunderea bacteriilor și a microbilor în piele după crearea unei leziuni

Tratamente și remedii naturiste pentru panarițiu

În cazul inflamațiilor care nu sunt tratate la timp, această afecțiune cunoscută popular ca și puroi la deget, poate duce la un stagiu profund al bolii și afectează, în cazuri foarte grave, falangele sau tendoanele degetelor. În cazuri rare, panarițiu afectează membru întreg, se dezvoltă mai lent și este întâlnit în rândul persoanelor ce lucrează constant cu apa sau poartă constant mănuși de protecție. 

Această afecțiune se poate trata și acasă prin administrarea antiinflamatoarelor, a medicamentelor de specialitate, antibioticilor și antisepticilor la recomandarea medicilor de specialitate pentru a nu ajunge la intervenția chirurgicală. 

Un leac eficient pentru a scăpa de această afecțiune este amestecul de miere și făină de grâu sub forma unui aluat dens. Se aplică seara, înainte de culcare, pe unghia afectată până la dispariția roșeții. Curățați și dezinfectați zona afectată înainte și după aplicare. Un alt leac la care puteți apela pentru a trata unghia afectată este sucul de aloe vera.

Un alt remediu naturist care are efecte miraculoase în tratarea infecției unghiei este bicarbonatul de sodiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`