Prima pagină » Sanatate » Puroi în gât: Cauze, afecțiuni, tratament

Puroi în gât: Cauze, afecțiuni, tratament

21 mai 2021, 13:38,
în Sanatate

Acumularea de puroi în gât poartă denumirea de abces periamigdalian. Puroiul în gât nu este o afecțiune în sine, ci un simptom al altor boli, precum amigdalita sau faringita.

Prezența puroiului în țesuturile gâtului poate provoca durere, dificultăți la înghițire sau la vorbire și, în unele cazuri, chiar probleme respiratorii.

Amigdalita este o boală contagioasă, des întâlnită la copii, care se manifestă prin infectarea sau inflamarea amigdalelor palatine. Aceasta se recunoaște după durerea înțepătoare de la nivelul gâtului, amigdalele devenind roșii și mărindu-și volumul și având puncte albe cu puroi.

Faringita este inflamația faringelui, aflat în partea din spate a gâtului. Faringita poate provoca, de asemenea, zgârieturi în gât și dificultăți la înghițire.

Puroi în gât: Care sunt principalele cauze

Prezența puroiului în gât se manifestă printr-o durere puternică, febră și slăbiciune. Alte simptome ale prezenței puroiului în gât includ durere la înghițire, frisoane și, în unele cazuri, voce răgușită.

Puroiul în gât poate fi cauzat de inflamația amigdalelor sau a faringelui. Aceste afecțiuni pot fi cauzate de răceli puternice, gripă și alte infecții bacteriene. Consumul excesiv de zahăr, produse din făină albă, cafea, ceai și condimente ar putea favoriza, de asemenea, apariția puroiului în gât.

Faringita streptococică este provocată de un tip de bacterii numit streptococ beta-hemolitic de grup A (SBHGA).

Îmbolnăvirea de faringită streptococică se face prin contactul direct cu o persoană bolnavă. Boala se poate răspândi mai rapid în cazul persoanelor care se află în colectivități.

Tratament pentru puroi în gât

În cazul în care ai puroi în gât, trebuie să mergi la medic deoarece problema necesită tratament. În asemenea cazuri, se recomandă medicamente antinevralgice care te ajută să scapi de durerile de cap și de febră, în timp ce antibioticele luptă cu infecțiile bacteriene. Nu este recomandat să luați antibiotice fără să fi consultat întâi medical.

De precizat că antibioticele nu sunt utile dacă puroiul din gât este cauzat de o infecție virală, ci doar dacă este cauzat de o infecție bacteriană.

În situația în care puroiul în gât este o problemă recurentă, e posibil să fie necesară îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor, intervenție numită amigdalectomie. Procedura este relativ simplă, însă puroiul poate fi îndepărtat și prin drenaj, o intervenție mai puțin invazivă. Drenarea puroiului presupune introducerea unui ac în abces și extragerea acestuia cu ajutorul unei seringi.

Până să ajungi la medic, poți apela la gargara cu apă sărată, care ajută la ameliorarea durerii în gât. Indicat este să faci gargară de cel puțin trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese. Medicii recomandă în cazul amigdalitei sau faringitei evitarea consumului de băuturile alcoolice, cafeaua sau alte produse care conțin cofeină.

Dacă nu este tratat la timp, puroiul în gât poate genera complicații serioase, precum obstrucția căilor respiratorii, infecție bacteriană în maxilar, gât sau piept, infecție în sânge sau chiar deces. Complicații apar frecvent la persoanele care suferă de diabet zaharat sau alte afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar.

Pentru a preveni puroiul în gât, este recomandat să evitați mediile aglomerate, în care se pot afla mai multe persoane bolnave. În plus, hidratarea trebuie făcută corect și redus zahărul din alimentație.

Bugetul.ro
Maghiarii cumpără tot în România. Zeci de milioane de euro investite de Ungaria într-o fabrică din țara noastră situată într-o zonă preferată de vecinii de la Vest
redactia.ro
Ce a putut să-i spună George Simion lui Lucian Mîndruță atunci când s-au întâlnit la un eveniment după alegeri. Răspunsul politicianului l-a uluit pe jurnalist
Bugetul.ro
Se închide Lidl! Anunțul oficial a fost făcut de autorități în cazul unuia dintre magazinele care aparțin celebrului retailer german
a1.ro
Conclavul, procesul secret pentru alegerea unui nou Papă. Cum se desfășoară și de ce nu participă femeile
Playtech.ro
Ce nu ai voie să lipeşti pe parbrizul maşinii? Scrie clar în Codul Rutier 2025
observatornews.ro
George Simion, convins că va fi votat premier Călin Georgescu. SURSE: Unii lideri PSD vor alianţă cu AUR
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Românii care își pot șifona cazierul. De vină sunt trotinetele electrice
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Nepoata lui Ion Iliescu și Cristi Chivu s-au iubit nebunește, dar adevărul a ieșit de abia acum
Playtech.ro
Indicatorul rutier neînţeles de şoferi. Este nou şi oferă un detaliu important românilor
Dailybusiness.ro
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
RomaniaTV
Cutremur în România! A demisionat Isărescu!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul CCR după ce George Simion a câştigat detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale
redactia.ro
Putin dă vina pe România pentru războiul din Ucraina. "Speranța a fost că vor auzi cuvintele, dar..."
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`