Felinelor le place să se cuibărească în țesături, cum ar fi covoare, pernele și canapelele. Din păcate, acestea sunt medii perfecte pentru paraziți. De aici, dar și de la contactul cu alte animale infestate, pot apărea puricii la pisică.
Cum recunoști puricii la pisică
Dacă pisica ta se scarpină extrem de des, cauza ar putea fi apariția puricilor. Scărpinarea mușcăturilor de purici poate duce la apariția de reacții cutanate locale. Acestea pot fi un alt semn de a recunoaște infestarea. De asemenea, în funcție de gravitatea infestării, puricii de pot vedea și cu ochiul liber.
Dacă puricii nu se văd cu ochiul liber, poți verifica astfel: așează pisica pe o suprafață netedă, de culoare deschisă (de preferat gresie sau cadă), pieptănă pisica cu o perie deasă, dacă există excremente de purice, acestea vor rămâne sub formă de firimituri negre în pieptenele pentru purici sau vor cădea pe jos. După asta, firmiturile le puneți pe o cârpă umezită. Dacă în jurul firmiturilor se formează pete roșiatice, înseamnă că este vorba de excremente de purice, deoarece acestea conțin sângele digerat al pisicii.
Puricii nu doar că deranjează, dar pot deveni periculoși pentru pisici, ducând la: tenii (dacă pisica mănâncă un purice în timp ce se îngrijește sau încearcă să se scarpine, ouăle intră în intestinul pisicii), anemie (din cauza pierderii semnificative de sânge), hemobartoneloza (bacterie transmisă de purici care distruge globulele roșii din sângele pisicii) sau bartoneloza (la pisică, bacteria nu provoacă simptome, însă la om da).
Cum scăpăm de acești paraziți
Pentru a scăpa definitiv de purici, trebuie să tratăm atât pisica, cât și mediul în care trăiește. Pentru a scăpa de puricii de pe pisică, sunt mai multe variante precum zgărzi, picături sau tablete. Acestea nu numai că omoară puricii, dar și împiedică depunerea ouălor și dezvoltarea larvelor. Tratamentul trebuie efectuat de trei ori, la intervale de patru săptămâni.
Dacă ai și alte animăluțe în casă, vor trebui și acestea tratate, pentru a preveni transmiterea.
Mulți posesori de animale de companie se feresc de produsele de deparazitare din cauza toxinelor pe care le conțin. Însă, oamenii și pisicile au o barieră numită barieră hemato-encefalică care face ca ingredientul activ din ele să nu ne afecteze.
Există totuși anumite substanțe active problematice, de care să feriți pisica. Acestea sunt permetrinul, flumetrinul și deltametrinul.
În cazul infestărilor ușoare, există și câteva metode naturiste de tratare a puricilor. De exemplu, spray-ul cu oțet sau preparatele pe bază de plante.
Aceleași remedii de tratare e infestării cu paraziți se pot folosi și pentru prevenire. Majoritatea acestor medicamente sunt potrivite și pentru căpușe.
În cazul în care pisica ta suferă de o alergie la saliva de purici, profilaxia este deosebit de importantă. În acest caz, chiar și o singură mușcătură de purice poate provoca mâncărimi excesive.
Dacă tratezi atât animăluțul, cât și mediul în care trăiește, nu ar trebui să ai probleme în ceea ce privesc puricii la pisică.