Prima pagină » Economic Local » Punctul vamal din zona CUG, Iași, ar putea fi mutat în comuna Miroslava! Peste 200 de camioane blochează zilnic traficul. S-a anunțat și lărgirea drumului la 4 benzi – FOTO

Punctul vamal din zona CUG, Iași, ar putea fi mutat în comuna Miroslava! Peste 200 de camioane blochează zilnic traficul. S-a anunțat și lărgirea drumului la 4 benzi – FOTO

31 aug. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Economic Local

Sutele de camioane care staționează zilnic la ieșirea din oraș, prin zona CUG, ar putea să fie redirecționate spre comuna Miroslava. Aici, primarul este dispus să pună la dispoziție un hectar de teren pentru construirea unui punct vamal modern

Biroul Vamal din zona CUG, Iași, ar putea fi mutat în comuna Miroslava. Anunțul a fost făcut chiar de către directorul Direcției Regionale Vamale Iași, Dănuț Bolohan. Asta, în contextul în care numărul mare de camioane staționate zilnic la ieșirea din Iași blochează traficul rutier, dinspre și spre comuna Ciurea. La un moment dat, și municipalitatea ar fi găsit o soluție temporară pentru parcarea camioanelor în zona Fortus. Însă directorul Dănuț Bolohan crede că oferta comunei Miroslava este fezabilă.

„Am avut zile în care am depășit și 200 de camioane. Este o problemă, zona CUG a devenit foarte aglomerată. Nu numai traficul rutier este afectat, suntem în situația de a reuși cu greu să efectuăm operațiunile vamale. A fost prevăzut pentru un trafic de control mult mai mic. Am fost la o discuție cu prefectul pentru a găsi soluții. Viitorul este găsirea unei soluții pentru construirea unei vămi noi. Trebuie să găsim o soluție mai rapidă.

Am vorbit cu primarul Miroslavei, mi s-a promis un spațiu în Parcul Tehnologic, un hectar de teren. În momentul în care avem acordul, sperăm să obținem soluția de finanțare. Trebuie să corespundă cerințelor actuale, ceea ce ar elibera traficul la intrarea în Iași. Accesul va fi direct spre șoseaua de centură. Ar ajuta și operatorii economici cu o perioadă mai scurtă de vămuire”, a declarat Dănuț Bolohan, directorul general al Direcției Regionale Vamale Iași.

Primarul comunei Miroslava: „Vom propune Consiliului Local”

Contactat telefonic, Dan Niță, primarul comunei Miroslava, a precizat că va cere Consiliului Local acordul pentru transferul terenului din Parcul Tehnologic.

„Terenul pe care-l punem noi la dispoziție se află într-o poziție normală pentru activitatea vamală. Aceasta este contribuția noastră, de restul să se ocupe cei care vor să construiască noua vamă. În următoarea ședință de Consiliu Local vom propune această soluție pentru vamă. Consilierii locali vor decide forma prin care se va realiza atribuirea respectivului teren”, a precizat primarul Dan Niță.

În comuna Miroslava au fost inițiate mai multe proiecte de infrastructură, unul dintre ele făcând referire la asfaltarea drumurilor din parcurile industriale.

Consiliul Județean vrea să lărgească drumul comunal pe care stau parcate camioanele de la Vama Iași

Tronsonul pe care stau parcate camioanele care așteaptă operațiunile vamale a intrat și în atenția Consiliului Județean (CJ) Iași. Astfel, a fost finalizată o strategie ce vizează modernizarea tuturor drumurilor județene. O măsură importantă este reprezentată de inițiativa de a mări numărul benzilor de circulație de la ieșirea din municipiul Iași spre comuna Ciurea. În acest moment, circulația se desfășoară pe o singură bandă pe sens. Proiectul presupune lărgirea cu o bandă pe sens. Autoritățile anunță că va fi demarată procedura pentru realizarea studiului de fezabilitate. Însă există și unele inconveniente. Pe traseul proiectului au fost identificate proprietăți private.

Dacă nu există o cale amiabilă, va fi declanșată procedura de expropriere. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 5 milioane de euro. Recent, CJ Iași, în parteneriat cu ApaVital SA, a demarat cel mai mare proiect de infrastructură pe linia de apă potabilă. Proiectul este în valoare de peste 509 milioane de euro și are ca scop dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu apă potabilă, colectare și epurare a apelor uzate în 41 de UAT-uri din județul Iași și 4 UAT-uri din județul Neamț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *