Prima pagină » Local » Punctele gospodărești din Iași vor fi înlocuite cu platforme de colectare a deșeurilor: „Fiecare cetățean va fi monitorizat în funcție de cât gunoi aruncă”
Punctele gospodărești din Iași vor fi înlocuite cu platforme de colectare a deșeurilor: „Fiecare cetățean va fi monitorizat în funcție de cât gunoi aruncă”

Punctele gospodărești din Iași vor fi înlocuite cu platforme de colectare a deșeurilor: „Fiecare cetățean va fi monitorizat în funcție de cât gunoi aruncă”

20 aug. 2024, 08:00,
Petronel Ștefan în Local

În municipiul Iași, există peste 500 de puncte gospodărești, însă acestea vor fi înlocuite în decursul anilor. Deocamdată, vor fi aduse 26 de platforme până la finalul anului

Conform normelor Uniunii Europene, rata de colectare separată, stabilită, este de 50%, însă România nu ajunge la acest număr. În Iași, doar 15% din deșeuri sunt colectate separat. Ministerul Mediului are un proiect pentru a îmbunătăți colectarea și reciclarea din orașele din România.

Punctele gospodărești vor fi înlocuite cu platforme

Până la finalul anului 2024, municipiul Iași va primi de la Ministerul Mediului 26 de platforme pentru colectarea deșeurilor. Acestea vor avea panouri fotovoltaice și sisteme de monitorizare a gunoiului depozitat. Totuși, pentru ieșeni este dificil să colecteze gunoiul selectiv, deoarece costurile ar fi prea mari, raportat fiind la nivelul salariilor din România. De asemenea, ar trebui să aibă saci de gunoi pentru fiecare tip de deșeu în parte. Oricum, taxa de salubritate din Iași este una ridicată, fiind de 24 de lei pe lună, de persoană.

„Conform proiectului de la Ministerul Mediului, la finalul anului 2024, trebuie să fie livrate 26 de platforme, pe care le vom monta între blocuri, în anumite cartiere din Iași. Acestea vor înlocui punctele gospodărești existente. Aici vor putea fi aruncate deșeurile menajere, cele din plastic, hârtie și sticlă. Față de punctele gospodărești actuale, platformele vor fi independente energetic, iar fiecare cetățean va fi monitorizat în funcție de cât gunoi aruncă și dacă este depozitat în mod corect. Ulterior, în decursul anilor, vor fi aduse mai multe platforme pentru a înlocui punctele de colectare actuale”, a transmis Cătălin Neculau, directorul general Salubris SA.

Rata de colectare trebuie să crească

Ieșenii nu reușesc să se conformeze normelor europene, iar acest lucru se vede și la taxele pentru salubritate. Românii trebuie să plătească 200 de lei pentru fiecare tonă de deșeu din gropile de gunoi. În ciuda amenzilor primite de la Uniunea Europeană, nu pare că se vor rezolva problemele prea curând.

„Există un proiect de la Ministerul Mediului care trebuie implementat până în anul 2026. Vorbim despre 15 milioane de euro, fonduri nerambursabile europene. Sunt trei axe în ceea ce privește proiectul de la Ministerul Mediului. Deocamdată, au fost achiziționate containere pentru crearea unei platforme supraterane de colectare a deșeurilor. Deocamdată, nu știm exact dacă Ministerul Mediului va furniza toate produsele necesare în orașe. Deocamdată, mai sunt anumite proceduri de achiziție. Obiectivul este de a crește rata de colectare a deșeurilor în orașele din România, pentru a intra în conformitate cu normele stabilite de către Uniunea Europeană”, a mai adăugat Cătălin Neculau.

Până la finalul anului, ar trebui să fie montate cele 26 de platforme în locul punctelor gospodărești din anumite cartiere. Autoritatea locală va stabili locurile unde se vor face aceste modificări.

Comentarii
  • O sa monitorizeze numarul de m#ie luate de la platitori.

  • BAI NEBUNILOR! NU VOR MAI AVEA RAMATORII ACCES LA RECIPIENTELE CU SIGLA SGR! VOR FACE JIHADUL PE STRAZI DE FOAME!

  • Măi panaramelor, câți bani o să mai aruncați pe geam din prostia voastră? Niște idioți incompetenți de la conducere ar trebui să-și dea demisia…

  • Daca taxa de salubritate este atat de mare, munca de separare a deseurilor ar trebui facuta de Salubris si nu de cetatenii care nu au niciun beneficiu din munca prestata gratuit pentru Salubris.

  • Astept de ani si ani : daca aveam vreo doua firme concurente, acum plateam un sfert din „tariful” actual. Oamenii arunca f.putine resturi de mancare. Si cartofii ii mananca cu tot cu coaja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *