Ți-a apărut un punct roșu pe ochi? Se poate ca unul dintre vasele de sânge să se fi spart. Însă nu te teme, de cele mai multe ori nu este vorba despre o afecțiune gravă. Iată când ar trebui să mergi la medic.
Un punct roșu pe ochi poate părea îngrijorător, dar rareori este o urgență medicală. În general, acesta apare atunci când sângele se adună sub conjunctivă, din cauza unei hemoragii subconjunctivale. Conjunctiva reprezintă o membrană transparentă, care acoperă suprafața ochiului și care conține vase mici de sânge. Acestea se pot sparge din cauza unei creșteri bruște ale presiunii sângelui.
În acest articol veți afla care sunt cauzele petelor roșii de pe ochi și cum pot fi tratate.
Punct roșu pe ochi: De ce plesnesc vasele de sânge la ochi
Hemoragia subconjunctivală apare, de regulă, ca urmare a creșterii tensiunii arteriale. Există și cazuri în care hemoragia nu are nicio cauza identificabilă.
De asemenea, există posibilitatea ca persoana să nu realizeze că are o hemoragie subconjunctivală până când nu se uită într-o oglindă, deoarece nu produce niciun disconfort.
Cele mai comune cauze ale unui punct roșu pe ochi sunt: strănut, tuse, vărsături, efort fizic intens, lezarea ochiului, iritație sau reacție alergică, frecarea agresivă a ochiului sau apariția unei infecții.
Pe lângă cauzele comune, întâlnim și cauze rare ale hemoragiei subconjunctivale: tensiune arterială crescută, diabet și alte afecțiuni medicale care provoacă sângerare.
Retinopatia diabetică poate duce, de asemenea, la o pată roșie pe ochi. Acest lucru se întâmplă atunci când vasele de sânge din ochi se sparg din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge. Simptomele retinopatiei diabetice includ: pete întunecate pe ochi, vedere încețoșată, vedere redusă pe timp de noapte, vederea estompată a culorilor. Persoanele care suferă de diabet pot reduce riscul de a dezvolta retinopatie diabetică prin controlul nivelului zahărului din sânge și al tensiunii arteriale.
Pată roșie pe ochi: Tratament
Dacă vă apare o pată roșie pe ochi, trebuie să știți că nu aveți nevoie de niciun tratament. Hemoragia subconjunctivală se vindecă singură. În funcție de dimensiuanea petei, timpul de vindecare poate varia de la câteva zile la câteva săptămâni.
Pentru a ameliora iritația sau uscăciunea ochilor, puteți folosi lacrimi artificiale. Acestea sunt disponibile în farmacii. În situația în care vă confruntați cu o infecție, medicul vă poate prescrie picături pentru ochi cu antibiotice.
De asemenea, pentru a ajuta la dispariția cât mai rapidă a petei, puteți aplica pe ochi o compresă caldă (pentru reducerea iritației) sau o compresă rece (pentru reducerea umflăturii). În plus, ar trebui să evitați să purtați lentile de contact o perioadă și să nu vă frecați ochii.
În cazul în care apar și alte simptome, precum durere la ochiul afectat, durere de cap, scurgeri din ochi, sângerare, modificări ale vederii, sângerări ale gingiilor, vânătăi în jurul ochilor și hemoragii subconjunctivale multiple, consultați medicul. Ar putea fi vorba despre o afecțiune serioasă, a cărui tratament nu necesită amânare.