Prima pagină » Sport » Punct final în play-out-ul Ligii I de fotbal! Dinamo scapă de retrogradare doar dacă se schimbă sistemul competițional
Punct final în play-out-ul Ligii I de fotbal! Dinamo scapă de retrogradare doar dacă se schimbă sistemul competițional

Punct final în play-out-ul Ligii I de fotbal! Dinamo scapă de retrogradare doar dacă se schimbă sistemul competițional

06 aug. 2020, 02:00,
BZI.ro, în Sport

Ieri s-au disputat ultimele 4 meciuri din play-out-ul Ligii I de fotbal, iar Dinamo e la mâna lui Răzvan Burleanu, ca să poată scăpa de retrogradare

Ieri s-au disputat ultimele 4 meciuri din play-out-ul din Liga I de fotbal. Pe loc retrogradabil în ambele variante de clasamente, Dinamo e la mâna lui Răzvan Burleanu. Astăzi sau mâine se va întruni un Comitet de Urgență, dar votul final pentru salvarea „câinilor”, adică sistemul cu 16 echipe, e preconizat pentru săptămâna viitoare, în CEx-ul FRF. Rezultatele de ieri au fost: Dinamo – Viitorul 1-1, Sepsi – Clinceni 1-0, Hermannstadt – Poli Iași 2-2, Chindia – Voluntari 2-0.

Situația în play-out-ul din Liga 1 e una complicată. Deși Dinamo mai avea 5 restanțe de jucat, „câinii” nu vor putea să le dispute, după ce FRF a decis ca barajul de promovare/menținere în Liga 1 să se joace pe 9 și 12 august.
Echipele din Liga 1 au votat că ierarhia din play-out se va stabili pe baza criteriului puncte pe meci, aplicabil doar la partidele din play-out, caz în care Sepsi ar fi intrat la baraj, iar Dinamo și Chindia ar fi retrogradat direct.

Cum se salvează Dinamo

După ce 13 din 14 cluburi au votat pentru campionat cu 16 echipe, LPF va trimite solicitarea de schimbare a sistemului în Liga 1 către Comitetul Executiv al FRF, care se va întruni sau va avea loc un Comitet de Urgență în cursul zilei de joi sau de vineri. Sunt șanse foarte mari, mai ales că Răzvan Burleanu a insistat mereu în ultimii ani pentru această variantă, ca soluția cu 16 să fie acceptată. Forul federal ar trebui să decidă și echipa care va merge la barajul cu Mioveni, tur-retur, duminică și miercurea viitoare. Aproape sigur va fi luat în calcul criteriul de departajare votat de Liga 1 și Chindia Târgoviște va fi cea care va disputa cele două jocuri.

Varianta cu 16 echipe în Liga I din ediția viitoare, tot mai aproape. Cum va arăta noul campionat

Din sezonul viitor, 2020/2021, Liga 1 va avea 16 echipe la start, așa cum s-a vehiculat în ultimele zile. Din informațiile digisport.ro, 13 dintre cele 14 cluburi din Liga 1 au cerut FRF trecerea la sistemul cu 16 echipe. Urmează un Comitet de Urgență, care va avea loc cel mai devreme în această seară, în care această variantă să fie aprobată. Mai mult, săptămâna viitoare va avea loc un nou Comitet Executiv, în care s-ar putea decide schimbări importante și la nivelul Ligii 2.

În comitetul de urgență se va stabili ce echipă va disputa barajul cu Mioveni, clasată pe locul trei în Liga 2. Cel mai probabil, va fi vorba despre ultima clasată din Liga 1, adică ori Chindia, ori Dinamo.

Cum va arăta sezonul de Liga I. Play-off și play-out și în Liga 2

Astfel, din ediția viitoare, și Liga 2 ar putea să se desfășoare în sistem cu play-off și play-out. În ceea ce privește sezonul viitor din prima ligă, se va continua ca până acum, cu play-off și play-out. Primele șase echipe vor juca în play-off, în sistem tur-retur. Ultimele zece vor disputa play-out-ul, doar o singură partidă fiecare cu fiecare. Conform variantei propuse, primul loc din play-out va juca un baraj pentru cupele europene cu ultima clasată din play-off.

Deținătorul drepturilor TV pentru Liga I a anunțat câți bani va plăti pentru sezonul viitor

Compania care deține drepturile TV pentru Liga 1, EAD.RO, a anunțat că va plăti tot 28 de milioane de euro și pentru sezonul următor, chiar dacă numărul echipelor va fi mărit la 16.
EAD.RO vrea să penalizeze LPF pentru că nu a respectat numărul de meciuri din contract, întrucât Dinamo nu mai are timp să-și dispute restanțele. Mai mult decât atât, deținătorul de drepturi TV cere reguli mult mai stricte pentru sezonul viitor al Ligii 1, având în vedere evoluția pandemiei de COVID-19.

Pentru că numărul de meciuri din play-out nu va fi respectat, EAD.RO vrea să penalizeze LPF cu o sumă fixă, bani ce vor fi reținuți din următoarea tranșă a drepturilor TV.
Firma condusă de Orlando Nicoară a anunțat că nu este dispusă să plătească mai mulți bani pentru următorul sezon al Ligii 1, chiar dacă numărul echipelor va fi mărit la 16, așa cum se zvonește.

EAD.RO cere ca toate echipele din Liga I de fotbal să fie testate pentru COVID-19 la o singură clinică

Dacă în sezonul viitor vor mai exista meciuri care nu se vor disputa, EAD.RO vrea să penalieze LPF pentru fiecare meci în parte. În adresa înaintată de EAD.RO către LPF s-a cerut ca toate echipele din Liga 1 să fie testate pentru COVID-19 la o singură clinică medicală, care să fie responsabilă de desfășurarea competiției.
EAD.RO a transmis oficial că este de acord cu un nou sistem în Liga 1, care să includă 16 echipe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *