Prima pagină » Eveniment-Social » Punct de atracție, la Iași! A început expoziția de ciuperci comestibile și toxice! Sute de specii pot fi admirate la Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

Punct de atracție, la Iași! A început expoziția de ciuperci comestibile și toxice! Sute de specii pot fi admirate la Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

12 oct. 2024, 10:25,
în Eveniment-Social

A început expoziția de ciuperci comestibile și toxice! Sute de specii sunt expuse la Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

Grădina Botanică a UAIC organizează o nouă ediție a expoziției de ciuperci comestibile şi toxice.

Specialişti de la Grădina Botanică şi din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în colaborare cu Subcomisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române – Filiala Iaşi, organizează începând de sâmbătă, 12 octombrie 2024, ora 09.00, până duminică, 13 octombrie 2024, ora 18.00, expoziţia anuală cu specii de ciuperci comestibile şi toxice, colectate din secţiile Grădinii Botanice, pădurile din împrejurimile municipiului Iaşi, dar şi din zona montană a județelor Neamţ şi Suceava.

Cu prilejul acestei ediţii vor fi expuse eşantioane cu specii de ciuperci cunoscute sau mai puţin
cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni și culori, dar şi categorii care prezintă importanţă alimentară, farmaceutică şi ecologică în cadrul ecosistemelor în care trăiesc.

Speciile vor fi însoţite de diagnoze unde sunt evidenţiate principalele caractere ce permit evitarea confuziilor între ciupercile comestibile şi cele toxice.

Vor fi expuse exemplare ale speciei Amanita phalloides, cunoscută sub numele de buretele viperei, considerată cea mai toxică ciupercă din România, care dacă esteconsumată accidental poate fi letală.

Expoziţia poate fi vizitată în compartimentul de la intrarea în serele noi. Preţul de intrare este 15 lei, pentru studenţi şi pensionari, respectiv grupuri organizate este 10 lei, iar pentru elevi este 5 lei.

„Este o expoziție anuală pe care o organizăm întotdeauna în a doua săptămâna a lunii octombrie pentru că deja studenții vin la facultate, încep activitățile didactice. De ce este o expoziție dedicată în primul rând studenților dar nu numai, şi vizitatorilor care ajung în grădina botanică?

Pentru că are un impact educativ deosebit. Alături de noi sunt studenții de la programul de master, laborator medical, urmează un curs practic de micologie medicală. Astăzi după cum vedeți sunt la grădina botanică pentru a discuta o parte dintre exponatele care sunt expuse şi care prezintă interes medical.

În acest an sunt expuse 212 specii, acestea provin din ecosisteme naturale, păduri în mod special din împrejurimile Iașului dar și din județul Iași. Din secțiile exterioare ale grădinii botanice şi din zona montană a județelor Suceava și Neamț”, a declarat directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu”, prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Evenimentul prezintă categorii ecologice de ciuperci din diverse zone geografice, cu explicații despre comestibilitatea lor și riscurile asociate, utilizând simboluri pentru a distinge ciupercile comestibile de cele toxice sau letale, fiind rezultatul colaborării dintre cercetătorii de la Facultatea de Biologie și Grădina Botanică „Anastasie Fătu”.

„În general un astfel de eveniment cuprinde categorii ecologice de ciuperci care provin din zona colonara, podișul central moldovenesc şi zona montană, pentru ca în funcţie de categoriile ecologice din câte fac parte, studenții și nu numai pot remarca ciuperci care sunt cunoscute, care pot fi consumate. Exista o legendă cu explicații, cu ceea ce înseamnă fiecare simbol.

Unele sunt comestibile, foarte apreciate au trei furculițe, trei cuțite sau două cuțite, un cuțit până la o furculiță și un cuțit, acelea au o valoare alimentară redusă însă pot fi consumate.

În alte categorii sunt incluse de exemplu specii care determină diverse forme de intoxicație, sunt simbolizat aici prin crucea sanitară şi un X acela înseamnă că trebuie aruncate pentru că dacă sunt consumate accidental unele persoane pot prezenta forme mai ușoare sau mai severe de intoxicaţii.

Cele care sunt simbolizat prin capul de mort sunt letale, dacă sunt consumate accidental sau dacă sunt consumate urmare a unei confuzii pot determina moartea persoanelor.

Tot ceea ce vedeți expus a fost posibil prin participarea grupului de cercetători de la laboratorul de cercetare a fungilor de la facultatea de biologie și a colegilor specialişti de la grădina botanică.

Este o muncă de echipă, s.a terminat aseară foarte târziu. Mai sunt încă specii care urmează da fie determinate. Evenimentul nu durează mai mult de două zile pentru ca materialele se degradează”, a mai adăugat prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`